Feyzioğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

DURMAK HİÇBİR ŞEKİLDE SUÇ DEĞİLDİR
“Durmak hiçbir şekilde suç değildir. Niye suç olsun ki? Bundan daha barışçı bir duruş olabilir mi? İnanılmaz bir duruş. En demokratik eylem şekli. İnsanlık daha demokratik bir eylem bulamaz. New York’ta da benzer eylemler denenmişti. Durmak, toplu olarak dans etmek gibi.

KAMU DÜZENİNİ BOZMUYORSA DOKUNULAMAZ
Kaldırımda ya da bir kenarda hareketsiz durmak suç olarak nitelendirilemez. TCK’da hiçbir şekilde hareketsiz durmanın ceza olarak karşılığı yoktur. Trafiği kapatmıyorsa, kamu düzeni bozmuyorsa adam durur. Hukuk devletinde insanlar sokakta ister durur, ister yürür. Polis de kimse de karışamaz.

POLİS SUÇ İŞLEMİŞ OLUR
Ancak kaldırımda hareketsiz duran adamı alan gözaltına alan polisin bu eyleminin TCK’da karşılığı vardır. Sadece duran, hiçbir suçu olmayan vatandaşı alan polis, en basitinden bu kişilere karşı görevi kötüye kullanma ve hürriyeti tahdit suçu işlenmiş olur. Cezai karşılığı vardır.

AİHM: Dağılın uyarısı müdahaleye yetmez
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de polisin ‘dağılın uyarısına’ rağmen dağılmamayı polis müdahalesi için yeterli haklı sebep olarak görmüyor. ‘Dağılın’ denilen kalabalığın barışçıl bir eylem yapıyor olması hiçbir şekilde AİHM’e göre polis müdahalesini haklı kılmıyor. Eğer ‘dağılın’ denilen kalabalık barışçıl bir eylem yapıyorsa AİHM’e göre polisin güç kullanma yetkisi yoktur.”

POLİSİN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK
Feyzioğlu, “duran adamlara” polisin “2911 sayılı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten tutanak tuttuğu ve bu çerçevede işlem yapılıp yapılamayacağı” sorusu üzerine “Polisin böyle bir yetkisi yok. Kamu düzenini bozmayan, trafiği aksatmayan bir kişiye sadece duruyor diye polis işlem yapamaz. Durmak hiçbir şekilde TCK’ya da diğer kanunlara göre de suç olmaz” yanıtı verdi.

ARAS: DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BÖYLE SUÇ YOK
Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Erol Aras'ta, polisin "Duran adamlara" kamu düzeni bozulmuyorsa işlem yapmak gjbi bir yetkisi olmadığını vurgulayarak, şöyle dedi:
 "Hareketsiz durmak diye bir suç dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bu tepkisini ortaya koyan vatandaşın çağdaş Avrupa Devletleri standardına ulaştığını göstermesi bakımından sevindirici, siyasal iktidarın, despotik üçüncü dünya ülkeleri gibi tavır göstermesi bakımından da hüzün ve endişe vericidir. Vatandaşın demokratik haklarını kullanma konusunda ulaştığı olgunluğu büyük memnuniyetle karşılıyoruz"

==> Adliyede 'Duran Adam' Eylemi