Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içindeki avluda öğle saatlerinde avukatların da aralarında bulunduğu 20 kişi "Duran adam" eylemi gerçekleştirmişti. CHP İstanbul Milletvekili avukat Mahmut Tanal ile birlikte birkaç avukat da bugün adliyenin içindeki adaleti temsil eden Themis heykeli önünde "Duran adam" eylemi gerçekleştirdi.

Bazı avukatlar, Taksim Gezi Parkı'na ilişkin yaşanan olayları protesto etmek için İstanbul Adliyesi'nde "duran adam" eylemi gerçekleştirdi.
 
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen ve aralarında geçen yıl yapılan İstanbul Barosu başkanlığı seçimlerinde aday olan Filiz Kerestecioğlu'nun da bulunduğu 10'u aşkın avukat, adliyenin C kapısında, Themis heykellerinin bulunduğu alanda bir süre bekledi. Bu bekleyişin, "duran adam" eylemi olduğunu belirten avukatlar, bekleyişlerini yarım saat sürdürdü. Bu sırada adliyeye gelen diğer avukatların da bu gruba katıldıkları ve bir süre durarak bekledikleri görüldü.
 
Gezi Parkı olaylarına ilişkin yaşanan polis müdahalesi ve eylemcilerin gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla dün akşam Taksim Meydanında Atatürk Kültür Merkezi'ne doğru bakarak duran bir kişi, medyanın ilgi oldağı olmuştu. Bu kişinin yaklaşık 8 saat süresince bulunduğu yerde durması, sosyal medyada yayılmış ve başka kişiler de bu şekilde eylem gerçekleştirmişti.



Profesörden 'Duran Adam' Eylemi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörlüğü önünde 5 dakika boyunca 'duran adam' eylemi yapan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, milletvekilleri ve kamuoyuna 'Uygar Direniş' çağrısı yaptı.


 
Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, 'Dur - Diren - Dayan' adını verdiği eyleminin daha başlangıç olduğunu belirterek, ilk eyleminde milletvekillerine ve kamuoyuna 'direniş' çağrısında bulundu. Prof. Dr. Ökçesiz, 'Uygar Direniş Çağrısı' olarak okuduğu metinde, Taksim Gezi Parkı direnişi ve destek eylemlerinde yüz binlerce insanın doğrudan, artniyetsiz, kararlı, bilinçli, düzeyli, yaratıcı ve sevgi dolu bir özveriyle canlarını tehlikeye attığını söyledi. Bu eylemlerin Türkiye'ye aydınlık getirmesini, ülkeyi iç ve dış savaş tehdidinden koruması için 6 noktada düzenleme yapılması gerektiğini savunan Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, bunları şöyle sıraladı:

"Halkın iradesini kusursuz yansıtacak bir demokrasi hukuku ayrıntılarıyla somutlaştırılmalıdır. seçim hilesine imkan veren bilgisayarlı teknolojiden vazgeçilmeli, seçimlerde hileyi ortaya çıkaracak yol ve yöntemler güçlendirilmelidir. seçim barajı düşürülmeli ve Yüksek seçim Kurulu kararlarına yüksek yargı denetimi getirilmelidir."
 
Bu düzenlemelerle birlikte Türkiye'nin erken seçime gitmesi gerektiği savunan Prof. Dr. Ökçesiz, milletvekillerini aksi takdirde meclisten çekilmeye, ayrıca bu önlemlerin alınmadığı hiçbir seçime hiç kimsenin katılmayacağını açıklamaya çağırdı.
 
Açıklamasının ardından kendisinin yazdığı 'Yanmak için sırt sırta' şiirini okuyan Prof. Dr. Ökçesiz, AÜ Rektörlüğü önünde 5 dakikalığına yaptığı eylemi sona erdirdi.



DHA/AA