SİNEMA Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY) üyesi oyuncular, Kemal Sunal’ın ailesinin açtığı telif bedellerinin ödenmesi yönündeki Yargıtay kararının ardından 1995 yılı öncesi çekilen 4 bine yakın filmdeki telif haklarını alabilmek için 17 tv kanalı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan Mehmet Ali Alabora, Janset Paçal, Suna Yıldızoğlu ve Tuncay Akça’nın da aralarında bulunduğu sanatçılar, 17 tv kanalı hakkında telif haklarını düzenleyen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla hazırladıkları suç duyurusu dilekçesini savcılığa sunmadan önce ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı BİROY Genel Sekreter Yardımcısı Aslı Şahin okudu.

Açıklamada, "BİROY üyesi bulunan Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinin telif haklarını korumak için dava sürecini başlatıyor. Kemal Sunal’ın davasından çıkan karar, aynı durumda olan diğer oyuncuların davası için de olumlu emsal oluşturmaktadır. Yıllardır geç kalınan bir hakkın alındığını görmese de Kemal Sunal, tüm meslektaşları için önemli ve özel bir örnek olmuş, tüm sektöre adına yakışır bir miras bırakmıştır. Büyük usta Erol Günaydın, ’Haydi çocuklar bu sefer olacak, size inanıyorum’ der, güç verirdi. Hepsine sırayla veda ediyoruz. BİROY olarak üyemiz olan tüm duayenlerimizi teliflerini birlikte almak için davet ediyoruz. Daha fazla geç kalmak istemiyoruz" denildi.

 Adliye önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan sanatçı Janset Paçal da, "Oyuncuların teliflerini alabilmek için 3 senedir güç birliğinin bir parçası olduk" dedi. "Ankara’daki çalıştaylar, Sinema genel müdürlüğü ve Kültür bakanlığı telif hakları genel müdürlüğü ile çalışmalara katıldık" diyen Paçal, "Kemal Sunal’ın davasının olumlu sonuçlanması bizim için umut oldu. BİROY olarak üyemiz olan 153 oyuncunun davasını açıyoruz. 4 bin filme yakın filmin davası görülecek. Bu sektörün en büyük telif davası olacak. Dava açıldığı için olumsuz düşünmeye gerek yok. Bu bir uzlaşma biz uzlaşma için hukuk yolunu seçiyoruz" dedi.

 Sanatçı Mehmet Ali Alabora ise, bu mücadelenin çok önemli bir süreç olduğunu belirterek, "Biz bunu oyunculardan başlatıyoruz. Ümit ediyoruz ki bu yazara yönetmene kadar ilerleyecek. Biz de artık fikri mülkiyet haklarımızı işin gerçekleştiği zamanda bir defaya mahsus olarak değil, o iş yıllarca bir ekonomiye devam ettiği müddetçe bir pay alarak ve hak alarak hayatımızı sürdüreceğiz. Dünyada sektörleri gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsinde bu hak sadece oyuncuların değil yaratıcı kadroların hakkıdır" diye konuştu.

 Adliye çıkışında sanatçılar adına açıklamalarda bulunan avukat Sedef Erken Sanlısoy da, "Avrupa Ülkeleri içinde oyuncusuna telif ödemeyen tek ülke Türkiye" dedi. Müracatlarının kabul edildiğini ifade eden Sanlısoy, "Dosya şimdi müracaat savcılığından asıl soruşturma savcısına gidecek. Bundan sonrası hukuki bir süreç, biz takipçisi olamaya devam edeceğiz. Biz kavga peşinde değiliz ama oyuncuların haklarını alması gerekiyor. Bu utancın bir son bulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

 Sinema oyuncusu Kemal Sunal’ın oynadığı "Düttürü Dünya" ve "Yoksul" isimli filmlerin televizyona satışından elde edilen telif bedellerinden Sunal ailesine vermediği iddia edilen yapımcı Şerafettin Gür’e verilen 2 bin liralık maddi tazminat cezası Yargıtay 11’inci Hukuk Dairesi’nce onanmıştı. Daire, Sunal ailesine yerel mahkemece verilen 10 bin TL manevi tazminat cezasını ise manevi hakları gerekçesi ile bozmuştu.



Milliyet