Sultanahmet Meydanı’na 1907 yılında monte edilen tarihi Alman Çeşmesi’ne ait bronz kapağın çalındığı ortaya çıktı. Ne zaman çalındığı konusunda kimsenin bilgisi yok. Eski fotoğraflarda üzerinde takılı görünen kapak için çevredeki esnaf ‘‘Şikâyet ettik ama ilgilenen olmadı’’ diyor.


Önceki gün tarihi çeşmenin önünden geçerken su haznesinin üzerindeki bronz kapağın olmadığını fark ettim. ‘‘Orijinalinde de kapak yok muydu’’ diye hafızamı zorladım. Eski fotoğrafları taradım. 1907’de açılış sırasında çekilmiş siyah beyaz fotoğrafta kapak görülüyor. Daha sonraki fotoğraflarda da kapak yerinde.


Esnafa sordum, kapak yaklaşık 1 yıldır yerinde değildi. Kim, nasıl aldı, bilinmese de bronz kapağın yerinde olmadığı kesindi. Sultanahmet Cafe’nin sahibi Muhammed Doğan meydanın yayalaştırılması çalışmaları sırasında yaklaşık 1 yıl önce kapağın yerinde olmadığını fark ettiğini ve valilik, büyükşehir belediyesi ve emniyet yetkililerine telefonla haber verdiğini ancak kimsenin ilgilenmediğini ileri sürdü.



Parça parça getirilmişti
Çeşme, Alman İmparatoru II. Wilhelm’in 19 Kasım 1898’de II. Abdülhamid’i ziyaret etmek için ikinci defa İstanbul ’a gelmesinin hatırasını yaşatmak üzere inşa ettirildi. Planları Mimar M. Spitta tarafından çizilen çeşme Mimar Schole, Mimar Carlitzik ve İtalyan Mimar Joseph Antony eseri. Almanya ’da yapıldı, parçalar haline getirilerek 27 Ocak 1907’de Sultanahmet’teki yerine monte edildi. Neo-Bizanten üslubundaki çeşme içerden altın mozaiklerle süslü. II. Wilhelm’in isminin başharfi ile II. Abdülhamid’in tuğraları kubbeye işli.



Yayalaşırken hasar gördü
Tarihi çeşmenin koruma kollama yetkisi büyükşehir belediyesinin uhdesinde. Radikal , konuyu büyükşehire sordu, gelen yanıtta çeşmenin restorasyonu işinin Fatih Belediyesi’nde olduğu söylendi, ancak kapaktan tek kelime söz edilmedi. Fatih Belediyesi resmi internet sitesinde de ‘projelendirme çalışmalarının devam ettiği’ belirtiliyor.
İl Genel Meclisi Kültür ve Sanat Komisyonu’nun 11 Ocak 2011 tarihli raporunda ise tarihi yarımadanın yayalaştırılma çalışmalarında, Alman Çeşmesi’nin basınçlı su ile yıkandığı, bunun derz dokularının ve bazı altın varak mozaiklerin dökülmesine neden olduğu ileri sürülmüş. Tarihi çeşmenin onarıma alınması istenmiş. Ancak bu raporda da kapağın yerinde olmadığına dair tek cümle yer almıyor. Bu durum, kapağın bu tarihten sonra çalınmış olma ihtimalini güçlendiriyor.