ntvmsnbc

İSTNBUL - 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterilen, Aydın Orak'ın yönettiği 'Bêrîvan, Bir Başkaldırı Destanı' Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yasaklandı.

1992'de Cizre'de Kanlı Newroz'u anlatan Orak'ın yönettiği 'Bir Başkaldırı Destanı: Bêrîvan'ın bu ay gösterime girmesi planlanıyordu.

DİSK'e bağlı Sine-Sen Genel Merkezi'nde sinemaya yönelik sansürü, sinema sanatçıları ve yönetmenlerle birlikte protesto etti.

Basın toplantısına "Bir başkaldırı destanı; Berivan" adlı belgesel filmin yönetmeni Aydın Orak, Ax (Torak) filminin yönetmeni Kazım Öz, sansüre uğrayan "Dersim 38" belgeselinin Yönetmeni Çayan Demirel, Sine-Sen Genel Başkanı Zafer Ayden ile sinema sanatçıları katıldı.

Devlet arşivini açsaydı, adını jenerikte geçirirdik
Toplantıya katılan Orak, bakanlığın gönderdiği gerekçeli kararda filmin anaysanın temel ilkelerine aykırı olarak "tarihi çarpıttığı", "PKK propagandası yaptığı" suçlamasıyla yasaklandığını belirtti.

"Ben film çekerken anayasanın temel ilkelerini mi okuyacağım. Film Cizre'de çekilen gerçek görüntülerden oluşuyor. Tek bir kurmaca görüntü yok. Ayrıca kuruldan biri filme Roj TV desteğinin de kararda etkili olduğunu söyledi. Devlet arşivlerini açsaydı, görüntüleri verseydi, o zaman biz de jenerikte adını geçirirdik"

Dersim'de katliam kabul ediliyor; filmi yasak
Yönetmen Demirel, Dersim '38 filmi nedeniyle üç yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ile davalık olduğunu söyledi.

"Hükümet siyaset malzemesi yapıp 'Dersim'de katliam olmuştur' diyor ama bunu anlatan film yasaklıyor. Dersim'de 50 bin kişi öldürülmüştür ve bu bir soykırımdır. Ben devletin kavramlarıyla konuşmak zorunda değilim"

"Ah" isimli ilk kısa filmi yasaklanan, Bahoz filminin yönetmeni Öz, 19 yıl önce Cizre'de yaşananlar bugün Bismil'de yaşanıyor. Berivan filmi de bunu anlatıyordu" dedi.

'Dileğimiz demokratik bir ülkede sanat üretmek'
Sine-sen yaptığı açıklamada, "iktidarların özgürlükleri kısıtlamaktan, sansürden, baskı ve dayatmalardan vazgeçmelidir" dedi.

Açıklamada, AKM ve Emek sinemasının sermayeye sunulduğu, karikatür, tiyatro oyunu, konser, dvd'ler, sinema filmleri, belgesellerin yasaklandığı, dizi senaryolarına müdahale edildiği, sanat eserleri için biçimsiz sıfatların kullanıldığı bir dönemden geçildiği belirtildi.

"Kimliğini geç gösteren arkadaşımız İlyas Salman alkollü olduğu gerekçesiyle, hak arayan arkadaşımız Peker Açıkalın, polisin baskı ve şiddetine maruz kalıyor. Dileğimiz demokratik, eşitlikçi bir ülkede sanat üretmek ve paylaşmaktır."