'Çökertme' türküsünün öyküsüne konu olan aşk kahramanları Halil ve Gülsüm'ün Muğla'nın Bodrum İlçesi Bitez Beldesi'ndeki heykelini yapan heykeltraş Veli Özkul'un, faiziyle 21 bin 700 liraya ulaşan alacağı ödenmediği gerekçesiyle, İstanbul 14'üncü İcra Müdürlüğü tarafından, Bitez Belediyesi'ne ihtarname çekildi. Bitez Belediye Başkanı CHP'li İbrahim Çömez, 21 bin 700 liranın, heykeli yaptıran Yapı Endüstrisi İnşaat ve Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından ödenmesi gerektiğini belirterek, "Ancak şirket iflas etmiş durumda. O nedenle de ihtarname belediyeye çekilmiş. İhtarnamede paranın ödenmemesi durumunda heykelin haczedileceği bildiriliyor" dedi.

Bitez'de 2006 yılında Yapı Endüstrisi İnşaat ve Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından, Çökertme türküsüne konu olan aşk kahramanları Halil ve Gülsüm'ün heykeli için yarışma düzenlendi. Yarışmaya başvuran 13 eser arasından heykeltraş Veli Özkul'un yaptığı heykelin maketi halk oylamasında birinci seçildi. Daha sonra orijinali yapılan üç metre yüksekliğindeki mermer heykel, düzenlenen törenle 2007 yılında Bitez Belediyesi'ne hediye edilerek, Bitez Yalısı'ndaki İskele Kafeterya yanına dikildi.

HEYKELTRAŞA PARASI ÖDENMEDİ

Aradan geçen süre içinde de heykeltraş Veli Özkul'a, heykelin yapımı için imzalanan sözleşmedeki 12 bin 500 lira ödenmedi. Veli Özkul da faiziyle birlikte 21 bin 700 lirayı bulan alacağının tahsili için İstanbul 14'üncü İcra Müdürlüğü'ne başvurdu. İstanbul 14'üncü İcra Müdürlüğü de, paranın ödenmesi için Bitez Belediyesi'ne ihtarname çekti.


Çekilen ihtarnamenin kendilerini üzdüğünü ve paranın Yapı Endüstrisi İnşaat ve Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez şunları söyledi:
"Ancak şirket iflas etmiş durumda. O nedenle de ihtarname belediyeye çekilmiş. İhtarnamede paranın ödenmemesi durumunda heykelin haczedileceği bildiriliyor. Beldemizde yaptığı işlerden dolayı çok büyük paralar kazanmasına rağmen, üstlenmiş olduğu sorumluluğu yerine getirmeyen şirketin tutumu bizi son derece zor durumda bıraktı."

'AMACIM HEYKELİN KALDIRILMASI DEĞİL'
Heykeli yapan heykeltraş Veli Özkul da asıl alacağı olan 12 bin 500 liranın ihtar çekilmesine karşın iflas ettiğini belirten Yapı Endüstrisi İnşaat ve Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nce ödenmediğini o nedenle de yargıya başvurduğunu söyledi. Veli Özkul, "Sözleşmede yazılı olan asıl alacağım 12 bin 500 lira. Ancak o para aradan geçen zaman içinde faiziyle 21 bin 700 liraya yükseldi. Amacım heykelin oradan kaldırılması değil. Ancak sanat üzerinden reklam yapanlar paramı ödemeyince bu yola başvurmak zorunda kaldım" diye konuştu.


DHA