Ünlü ABD’li besteci Philip Glass, 20. yüzyılın en etkileyici yazarlarından Franz Kafka’nın 'Dava' adlı yapıtından yola çıkarak yeni bir oda operası besteliyor. 'Dava' operasının, ilk kez 2013 yılında, Cardiff’teki Galler Müzik Tiyatrosu’nun 25. yıl kutlamalarında seslendirilmesi bekleniyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, bestelemekte olduğu 'Dava' operasının bir 'cep operası' niteliğinde olduğunu belirten Glass, yapıtında 'karanlık' ve 'klostrofobik' bir atmosfer yarattığını söylüyor. Kafka’nın 1914’te yazmaya başladığı 'Dava' adlı romanında, banka memuru Joseph K., 30. yaş günü sabahında tanımadığı kişilerce uyandırılarak bilmediği bir suçtan tutuklanır. Anımsadığı belirli bir suçu olmamasına karşın, kendini savunma çabasına düşer.

JOSEPH K.'NIN GİZEMLİ MÜZİĞİ
Roman, Joseph K.’nin bu gizlerle dolu yargı mekanizmasının içine sürüklenmesi ve bu mekanizma üstündeki denetimi gittikçe yitirmesiyle sürer. Hiçbir yargıçla yüz yüze gelmeyen Joseph K., 31 yaşına basmasından bir gün önce kendisini tutuklamış olan iki kişi tarafından evinden alınır ve öldürülür.

Çalgı, insan sesi ve opera müziğinde gerçekleştirdiği yeniliklerle tanınan Philip Glass, 2000 yılında da, Kafka’nın 'Ceza Kolonisinde' adlı yapıtını temel alan bir oda operası yazmıştı. Operayı kısa bir süre önce Britanya turnesinde seslendiren Galler Müzik Tiyatrosu, şu sıralar yapıtın CD kaydını gerçekleştiriyor.