GESAM, Sanat eserinin satışı sonrası koleksiyonerler kanalıyla her el değiştirmede eser sahibine, ölmüşse mirasçılarına, kimsesizse meslek birliğine satıştan pay ödenmesini öngören yasa uyarınca yaşamını yitirmiş ve kimsesiz 2 ressam için Alif Art Antikacılık A.Ş.’den tazminat istedi. Hürriyet'in haberine göre, GESAM avukatı Abdullah Egeli, “Kanun 2006’da çıktı. Sanat eserinin 2’nci satışından itibaren her el değiştirmede eser sahibi ya da mirasçıya ödeme yapılması gerekiyor, bunu sanatçılar ve mirasçıları bilmiyor. Bu nedenle hem eser sahibi hem devlet milyonlarca lira hak kaybına uğruyor. Bu bir ilk dava ve emsal oluşturacak” diyor. Müşfik ABD, Mualla Paris’te hayatını kaybetmiş, kimsesizler mezarlığına gömülen Mualla’nın naaşı daha sonra Türkiye’ye getirilmişti.

Dünyaca ünlü 2 ressamımız hayatta olmadığı, mirasçıları bulunmadığı, nüfus kayıtlarına dahi ulaşılamadığı vurgulanarak davalı Alif Art Antikacılık A.Ş’ye açık artırma yoluyla geçen sanat eserlerin 5 bin TL’nin üzerinde gerçekleşen satışından şimdilik 1000 TL yasal payın GESAM’a ödenmesi istendi.

5 YILLIK ZAMANAŞIMI VAR
Başvurusunda diğer sanatçılar için dava hakkını saklı tuttuğunu belirten Egeli, “Bu pay farkı 5 yıl zaman aşımına tabi. Haklarını takip etmek isteyenler GESAM’a üye olmalılar. GESAM Başkanı Doç. Dr. Osman Altuntaş’ın sanatçı hassasiyetiyle bu konuyu ciddi şekilde takibe aldık. Burada hak sahipleri milyonlarca liralık hak kaybına, devlet de vergi kaybına uğruyor. Bu konuda Maliye Bakanlığı da duyarlı olmalı” dedi.



Habertürk