Antalya'da bir avukat bir film izlemek için gittiği sinemada film öncesi 22 dakika süren reklamlar nedeniyle Konyaaltı Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne şikayette bulundu.
 
Heyet, bilgi verilmeden izlettirilen 22 dakikalık reklamları 'ayıplı hizmet' sayarak 12.50 liralık film ücretinin 2.50 lirasının geri ödenmesine karar verdi.

 Antalyalı Avukat Aydın Türkmenoğlu, geçen 9 Nisan'da bir arkadaşıyla birlikte Konyaaltı'nda bulunan bir alışveriş merkezi içerisindeki sinemaya Nejat İşler ve Ahu Türkpençe'nin başrollerini paylaştığı 'Kaybedenler Kulübü' isimli filmi izlemek için gitti. Aldığı bilette başlama saati 21.30 olarak belirtilen filmk 22 dakika süren reklamların ardından 21.52'de başladı. Kendisine verilen bilette 22 dakika reklam izleyeceğine dair herhangi bir sözlü yada yazılı bilgi verilmediği için 22 dakika boyunca kendi isteği dışında reklam izlettirilmesinden dolayı Aydın Türkmenoğlu, 12.50 liralık bilet ücretinin 2.50 liralık kısmının geri ödenmesi için Konyaaltı Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne şikayette bulundu.
 
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ise 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 4A maddesi gereği, şikayete konu sinema hizmeti satın alırken tüketiciye reklam süresi, reklam saati açıkça bildirilmediğinden tüketici filmin 21.30'da başlayacağı düşüncesiyle o saatte salonda hazır olduğundan, reklam izlemek zorunda bırakıldığından 'ayıplı hizmet' olduğuna karar verdi.
 
Heyet, ayıplı hizmetin bedeli olan 12.50 liralık bilet fiyatının da 2.50 lirasının sinema işletici firması tarafından tüketiciye iadesini istedi.
 
Türkiye'de bir ilk olan şikayet konusuna ilişkin Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin kararını değerlendiren Avukat Aydın Türkmenoğlu, sinemaların biletlerinde reklam sürelerini ve filmin tam başlama saatinden müşterilerini haberdar etmeleri gerektiğini ve reklam izlemek istemeyenlerin filmin başlayacağı saatte salona girebileceklerini söyledi.
 
Diğer yandan Hakem Heyeti'nin kararına ilişkin firmanın 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz hakkı bulunuyor.



DHA