Gazeteci-Yazar Adnan Gerger, Umut Operasyonu sürecini, "Uğur Mumcu'yu Kim Öldürdü?" adıyla kitaplaştırdı.
Uzun süredir üzerinde sürdürdüğü çalışmayı bitiren Gerger, İmge Kitabevi Yayınları'nca yayınlanan kitabında Umut Operasyonu sürecinde neler yaşandığı, operasyonun nasıl yapıldığı ve operasyon dosyasında yer alan belgeler yer alıyor.
650 sayfalık kitapta kamuoyunda şu ana kadar sorulan ve ancak bir türlü yanıtlanmayan birçok sorunun yanıtı belgeleriyle yer alıyor.
"Uğur Mumcu'nun suikastına hangi belge ışık tuttu? Uğur Mumcu'nun katili olarak 18 yıldır aranan Oğuz Demir kimdi, fotoğrafı nasıldı? Operasyon ve dava süresince neler yaşandı? Polis, hangi belgeye göre kendini güvende hissetti ve doğru yolda olduğuna hükmetti? Hangi ülkede ve nasıl özel olarak yetiştirildiler? Yüzleştirme ve yer gösterme tutanakları ne diyor? Hangi uzman, sanıklardan birinin bilgisi karşısında dikkatli davranmak zorunda kaldı? Savcılık hangi sanık için özel olarak bilirkişi raporu istedi? Suikastla ilgili kim ne dedi? Yargıtay ne görüş iletti?" Bu ve buna benzer daha birçok soru kitapta yanıtını buluyor.
Adnan Gerger, kitabıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, hazırlığının yıllarca süren kitabının yazma sürecinin tam iki yıl sürdüğünü belirtti ve şunları söyledi:
"Bu kitap bir takım iddialardan oluşmuyor ya da yeni soruları gündeme getirmiyor. Bir yargıyı da ileri sürmüyor. Umut Operasyonu sürecinde yaşananları gözler önüne seriyor, sadece Ama tüm yönleriyle, ayrıntılarıyla ve belgeleriyle Evet, bu kitap sıradan bir kitap değil Bu kitap, bir ilk kitap Bu kitabı okurken "Umut Operasyonu" sürecinde şimdiye kadar bilinmedik, kamuoyunda paylaşılmamış birçok şeyi ilk kez öğreneceksiniz, belki de duyduğunuz bazı şeylerin belgesine ilk kez rastlayacaksınız."
Kitap, " Umut- Uğur Mumcu Uzun Takip. Bir Operasyonun Perde Arkası", "Uğur Mumcu'ya Suikast", "Operasyon Nasıl Başladı?", "Yüzleşmeler", "Kriminoljik İfadeler" ve "Sonnotlar" olmak üzere altı bölümden oluşuyor. (ANKA)
(HF/ORH)