26 Eylül tarihli dilekçemi ve cevabını okuyunca hak vereceksiniz.

“Emniyet Genel Müdürlüğü’ne

……….. rekor derecede şahsi gelir vergisi ödemekte, …. devletime her yıl milyonlarca lira vergi geliri kazandırmaktayım.

Bizlere özgürce serpilebildiğimiz bu güzel ülkeyi bırakan atalarımıza ve huzur içinde uyumamızı sağlayan, vatandaşın canını kurtarmak için kendi canını çekinmeden feda eden askerlerimize ve emniyet güçlerine minnettarım.

Ancak, benzerlerinin çok yaşandığına inandığım aşağıdaki olayda olduğu gibi bazı durumları devletime ve güzide emniyet teşkilatına yakıştıramıyor hem de bu durumu namusu ile vergisini veren kurallara riayet eden sade bir vatandaş olarak kabul edemiyorum.

1982 yılında aldığım, geçen 45 yılda bakaliti bile kırılan ehliyetimi yenilemek istediğimde her vatandaş gibi internet üzerinden birkaç ay sonrasına randevu adım, istenilen sağlık raporu ve resimleri ehliyet harcını da yatırarak makbuzu ile birlikte şahsıma randevu verilen 07 Aralık 2016 günü saat 08:45’de Sarıyer Emniyet Müdürlüğüne gittim. Saat 09:00’daki sıram geldiğinde bankodaki genç memure Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfına 2 TL bağış yapmam gerektiğini söyleyerek işimi yapmadı; yakındaki bir halk bankasına ödeyebileceğimi söyledi.

2 TL bir şey değil, vatan - millet için isteyin canımı vereyim ama görevinizi yapmak için eziyet etmeyin; işimi en iyi yapabilmek için dakikası dakikasına planladığım zamanımı boş yere öldürmeyin.

Halk bankasına gidip gelmem bir saatten fazla zamanımı alacağı için itiraz ettim. Ödemek zorunda olmadığımı bildiğim için vakfa bağış yapmak istemediğimi söyledim, ama işlemimi yapmayı yine de reddettiler. Sebebini sorduğumda havale edildiğim amir, “Kanun gereği ödeyeceksiniz!” dedi, hangi kanun olduğunu sorduğumda ise bir kanun söyleyemeyip “bir yönetmeliğin bir maddesinden bahsetti.

Anayasa m.73(3) gereğince vergi, harç ve yükümlülükler kanunla konulur.

Kamu hizmetini güçlendirmek için vakıf ve dernekler kurulabilir; isteyen istediği kadar yardım da edebilir; fakat hangi iyi amaçla olursa olsun hakkı olan kamu hizmetini yerine getirmek için vatandaşı bu oluşumlara para ödemeye zorlamak kanunsuzdur.

Kâğıt üstünde kusursuz görev yapmış olmak için 2 TL bağışta ısrar eden ve bunun için vatandaşı 200 TL’dan fazla (gidiş geliş yol ve kayıp zamanın değeri) masrafa sokabilen devlet, vatandaşının güveninden ve çok daha yüksek vergi gelirinden mahrum olur. Daha da önemlisi böyle olaylar devletin şefkatsiz soğuk ve nemrut bir varlık olduğunu düşündürür, bireysel olarak çok sevdiğimiz güvenlik elemanları ile vatandaş arasında betondan bir soğukluk duvarı oluşturur.

Vergisini tam olarak ödeyen, şartlarını yerine getirerek kamu hizmetini fazlasıyla hak eden sıradan bir vatandaş olarak hakkımın yerine getirilmesini ve yenilenmiş ehliyetimin başlıktaki büro adresime iletilmesini rica ederim.

Saygılarımla

Cevap :

…. mevzuat hükümleri karşısında eski tip sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgesine dönüştürülmesi işleminde Türk Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı hesabına 2 TL yatırılması gerekmektedir…

Bu durumu değiştirene kadar mücadeleye devam edeceğim, ama şimdilik, sayın mevzuat hazretlerini ve mevzuata hazret edenleri millete ve Allah’a havale ediyorum.



"Yazarın özel izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."