Ticari hayat içerisinde zarar eden bir şirketin süreç içerisinde öz varlığının bir kısmını yitirmesi halinde sermayenin asgari 10.000,00 TL olması gerekir. Buna göre, sermayenin 10.000,00 TL altına düşmesi olanaksızdır. İndirilecek sermayenin de 10.00,00 TL altına çekilmesi olanaksızdır. Buna göre, 

1. TTK. 473/2 md. hükmüne göre, limited şirketin aktifinde şirket alacaklılarının haklarının tamamen karşılayacak miktarda aktifin şirketin varlığının mevcut olması gerekmektedir. Aksi takdirde sermaye azaltılmasına karar verilemez. Bunun bir raporla tespiti zorunludur. Yine aynı raporda alacaklıların haklarının korunduğu hususu aynı raporda zikredilmelidir. 

2. YMM veya SMMM tarafından düzenlenen semaya azaltılması ile ilgili raporda aynı zamanda sermaye azaltılmasının amacı ve sebepleri ayrıntılı bir şekilde gösterilecektir (TTK. Md. 473).

3. Sermaye azaltılması, sermaye açığını kapatmak suretiyle yapılıyorsa azaltılan sermaye tutarı zararların kapatılmasında kullanılır, ortaklara dağıtım yapılmaz. Bilançoda oluşan bu açığı kapatmak için, şirket sözleşmesinde yer alan ek ödeme yükümlülükleri tamamen ödenmelidir.

4. Sermaye azaltılması için genel kurul nisap oranı ¾  dır. 

5. Birer hafta arayla üç kez üst üste ilan yapılması zorunludur. 

6. Geçmiş yıl zararlarının sermaye azaltılması suretiyle kullanılarak kapatılması durumunda, azaltılan sermayenin değer artış fonundan kaynaklanan kısmının Kurumlar Vergisine tabi tututlmasını ön görmektedir. Bu işlemin, kar payı dağıtımı olarak kabul edilmeyecek olup, %15 Gelir Vergisi kesintisi söz konusu değildir. 

(Bu köşe yazısı, sayın Av. N. Gaye ALPASLAN tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)