Niğde Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen sempozyuma Niğde Baro Başkanı Av. Osman Çimen ile baroya bağlı merkez ve ilçelerdeki avukatlar katıldı. Baro Başkanı Çimen'in kısa bir açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile devam edildi. Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Atalı ile Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Mustafa Göksu, sempozyumda avukatlara yeni kanun değişiklikleri hakkında bilgiler verdi.

Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanununun değiştirilmesinde aynı zamanda komisyon üyesi olarak görev yaptığını söyleyen Doç. Dr. Murat Atalı, 1 ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren yeni hukuk muhakemeleri kanununun bir çok değişikliği içerisinde barındırdığını belirterek, bu kanunun iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda öğrencilik yıllarından itibaren tanıştığı Niğde Baro Başkanı Av. Osman Çimen'in ricası ile Niğde'ye geldiğine değinen Doç. Dr. Atalı, akşama kadar sürecek sempozyumda önce bir tanıtım yapacaklarını ardından soru cevap bölümü ile akıllara takılan sorulara yanıt arayacaklarını belirterek; "Kanunun getirdiği önemli değişiklikler var. Bunları avukatlarımıza elimizden geldiği kadar açıklamaya çalışacağız. Özellikle yargının hızlandırılmasına yönelik önemli adımlar atıldı. Çünkü yargının yavaş işlemesi bizde en çok şikayet edilen kronik bir sorunlar arasındaydı. Bu çerçevede kanunun yeni düzenlemesi ile oluşturulan en önemli kurum ön inceleme kurumudur. Yargının hızlandırılması için oluşturulan ön inceleme kurumu, davanın başında avukatların, davaya taraf olanların hakim huzurunda bir araya getirilerek uyuşmazlık konusunun tespitini yapacak ve bundan sonraki uyuşmazlığın hangi konular üzerinden yürümesine karar verilecek. Bunun dışında delillerle ilgili önemli değişiklikler oldu. Yine kamuoyunda çokça tartışılan davanın başında masraf avansı alınması diğer bir önemli konu olarak bilgi aktaracağımız konular arasında olacak" diye konuştu. (İHA)