1. Ceza Dairesi, Elazığ 2. Ağır Ceza Mahkemesi savcısının, meşru müdafaa kapsamında beraat kararını temyiz etmesini değerlendirdi.

Duruşmaya, sanık Olcay B., avukatı Ersan Şen ve maktul yakınları katıldı.

Kimlik tespitinin ardından söz alan sanık, avukat olduğunu ancak maden ocağı işlettiğini eski çalışanlarından biri olan maktulün cezaevine girip çıktıktan sonra kendisini tehdit ederek, haraç istediğini iddia etti.

Olay günü de arayarak iş yerine gelen ve çok alkollü olan maktulün para talebinde bulunduğunu ifade eden sanık, "Silahını çekti, eline atıldım ve silahın yönünü çevirdim. Daha sonra ne oldu tam hatırlamıyorum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum." dedi.

Sanık avukatı Ersen Şen de maktulün psikopat ve saldırgan biri olduğunu, olay günü de alkol ve uyuşturucu aldığını, bu nedenle daha çok saldırganlaştığını kaydederek, eylemin yasal savunma altında işlediğini, bu nedenle müvekkilinin beraatını talep etti.

Mehmet Şahin başkanlığındaki mahkeme heyeti, otopsi incelemesinde maktulün vücudunda 9 mermi giriş çıkışının olduğu, olay yerinde 10 kovan ele geçirildiği, atışların 'uzak atış' kapsamında gerçekleştiği ve en az 8 atışın sanığın hedef gözeterek yaptığı hususlarını ve diğer konuları değerlendirerek, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Mahkeme heyeti, kasten öldürme suçundan müebbet hapsi, sanığın eylemi haksız tahrik altında gerçekleştirdiğini için indirim uygulayarak 10 yıl hapis cezasına hükmetti.

Olayın geçmişi

Olay, 17 Kasım 2015’te Elazığ merkez Cumhuriyet Mahallesinde bir avukata ait ofiste meydana gelmişti. Avukat Olcay B. (29) ofisine gelen, daha önce yanında çalıştığı ileri sürülen 33 yaşındaki Mehmet Aksoy’nun para isteyerek silahını çekmesi üzerine boğuşma yaşanmıştı. Yaşanan boğuşmada avukatın eline geçirdiği silahın peş peşe ateş alması sonucu Mehmet Aksoy, olay yerinde hayatını kaybetmişti.

Olaydan sonra polis ve sağlık ekiplerini arayarak teslim olan şüpheli avukat, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Yargılama sonrası hakkında beraat kararı verilen sanık, tahliye edilmişti.