2013’te resmi distribütör dışında, Türkiye’ye özel ithalat yoluyla galeriler tarafından getirilip sıfır kilometre olarak satılan Range Rover 4.4 Vogue (Fiyatı 150-200 bin euro) aldığını söyleyen işadamı Yakut, şu bilgileri verdi:

“70 kilometre hızla giderken motordan yanık kokuları geldi. Aracımı distribütörün yetkili servisine götürüp incelemelerini yaptırdık. Şanzımanındaki vidaların yerlerinden çıktığı, motorun yağ boşaltıp kullanılmaz hale geldiği belirtildi. Sonuçta araç pert (kullanılamaz) raporu aldı.”

İngiltere’den yanıt yok
 
Yakut, İTÜ mühendislerinin hazırladığı ve bilirkişilerden oluşan 13 kişi tarafından imzalanan raporlar ile araçların seri üretim kaynaklı hatalar yüzünden kullanılamaz hale geldiğini belirtti.
 
Aracı satan galeri dışında, üreticisi İngiltere’deki Land Rover firmasına yaptıkları başvuruların sonuç vermemesi üzerine yasal yollara başvuran Yakut, “Land Rover Ltd Company aleyhine, İstanbul 1. Tüketici Mahkeme’sinde araçların geri çağırılması için toplatma davası açıldı. Ayrıca Bakırköy Tüketici Mahkemesinde İkinci Seri Toplatma - Geri Çağırma Davası daha açtık” diye konuştu.
İngiltere’ye yaptığı üç başvurudan yanıt alamadıklarını hatırlatan Yakut, 14 TL değerinde  manevi tazminat davası açtığını iletti.

Konu TSE’ye uzandı

Türkiye’de özel galerilerden alınan araçlardaki garantide üretici firmalar ile sık sorunlar yaşandığını anlatan Yakut, “Çözüm için Avrupa Tüketiciler Birliği’ne müracaat ettim. Trafik çıkış belgelerinin iptali için TSE’ye ve Türk Tüketiciler Birliği’ne başvurudum” dedi.

İTHALAT DURDURULMALI

Yakut, "Hak arayışımız sürüyor. Üç ayrı mahkeme tespitli seri ve ayıplı fabrika üretim hatalı bilirkişi raporları sonrasında, aynı serideki araçların, geri çağrılmaları ve toplatılmalarına, ithalatının durdurulmasına, karayolları uygunluluk belgelerinin ve TSE sertifikalarının iptaline karar verilmesi için dava açtık" açıklamasını yaptı.

EMSAL TEŞKİL EDEN DAVA!

İstanbul Üniversitesi Devletler Özel Hukuk'u Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günseli Gelsel tarafından hazırlanan rapor çarpıcı açıklamalar içeriyor. Raporda, aracın Seri üretim hatalı olabileceği, üretici firma Land Rover Company aleyhine, ABD ve İngiliz Hukuk'unda olduğu gibi, Türk Ceza Kanun'larına göre de ceza tazminatına bile hükmedilebileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu davanın, Türk hukuk tarihinde ilk kez ciddi bir örnek oluşturabileceği, Türk tüketicilerin de korunması gerektiği ancak Türkiye'deki yasal boşluklar olduğunu ve bu davanın, emsal teşkil ederek önemli yasal düzenleme yapılabileceği” açıklanıyor.

ZF DE DAVALIK

Üretim hatasından kaynaklanan sorun nedeniyle aracı kullanılmaz hale gelen ve 14 aydır hukuk mücadelesine devam eden Yakut, 3 farklı araçta daha fabrika hatalı şanzıman arızası oluşunca, Land Rover ve BMW’nin şanzımanlarını üreten Alman Devi ZF Lemförder firmasına da 'Patentin Hükümsüzlüğü' davası açtı. Gözler Türkiye ve uluslararası arenada devam eden davalarda.