Öncelikli olarak bütün meslektaşların Avukatlar Gününü kutlayarak başlamak istiyorum. Adalet Bakanlığı 5 Nisan gününe özel olarak UYAP portal üzerinde bir yenilik gerçekleştirdi. Yeniliklerin ne olduğunu geçmeden önce peşinen söylemek gerekirse, UYAP portal üzerinden yapabileceğimiz işlemlerde bir artma ya da azalma olmadı, sadece fonksiyondan çok görüntüye yönelik olan değişiklikler daha fazla. Eğer yeni UYAP Portala giriş yapamıyorsanız öncelikle JAVA güncellemenizi yapınız, ardından tarayıcı geçmişinizi ve çerezlerinizi siliniz. https://avukatbeta.uyap.gov.tr/

UYAP Avukat Portalına eklenen bir aslında beğendiğim özellik ise dosya içinde olan evrakları indirmeden görüntüleyebilmek. Keza dosyada olan her evrakın çıktısının alınmadığı bilinen bir gerçektir. Bu açıdan hem yer kaplama hem de bilgisayar üzerinde depolama alanı açısından faydalı olan bir gelişme olarak yorumladım.

Ancak sistemin halen eksikleri var. Hala CBS dosyalarına gönderilebilecek evrak türü sayısı çok az. Hala tiff uzantılı dosyalar indirmeden görüntülenemiyor. Hızı bir nebze eskiye oranla artmış. Dosya sorgulama kısmının eski sürümde (halen kullandığımız sürümde) daha pratik olduğu kanaatindeyim. Çünkü yeni UYAP Avukat, bütün dosyaları en yenisinden en eskisine doğru tür ayrımı yapmadan sıralıyor. Bence bu özellik çok da gerekli değildi. Bu saydıklarımızın dışında eskisinde olmayan ve yeni getirilen dosya sorgulama kolaylıkları dışında başkaca bir özellik eklenmemiş gibi duruyor.

UYAP Versiyon 3 adı altında bir mobil uygulama olduğundan da Adalet Bakanlığını sitesinde yer alan duyuruda bahsediyordu ancak, mobil uygulamanın indirilebilirliği şuan mümkün değil gibi gözüküyor. Çünkü gerek Playstore de gerek Appstore da bakanlığın duyurusundaki uygulama henüz mevcut değil. Kullanan meslektaşlar varsa henüz kullanamayan bizleri aydınlatabilirler. Yeni Avukat Portal, UYAP giriş uygulamasına ihtiyaç duymamaktadır. Mobil imza veya e devlet e-imza ile giriş yapabilirsiniz.

Av. Fatih Emre CANSU

Aksaray Barosu