İsterse bir suçun veya suçlunun gizlenmesi, ister kumpas ve isterse basit bir hata sonucu olsun haksız yere suçlanan her masum, dünyanın en iyi savunmasını yapmak, adeta bastığı yeri titreten, bir sözü ile bütün yanlışları düzeltip gerçek suçluları ortaya çıkarabilen bir büyük dava avukatı tutmak ister. Ama nafile! Bu ülkeden büyük dava avukatı çıkmaz!

Büyük Dava, konusu büyük bir mal veya para, büyük bir suç, suçlu veya örgüt olan dava değildir; sadece yargılananların değil, yargılayanların da, mahkemenin, hakimin, savcının, sanığın, sanık müdafiinin, tanığın, davacının, davalının avukatlarının yargılamanın dayanaklarının da yargılama salonunda o tiyatroyu oynama görev ve yetkisi veren toplumun da yargılanıp hesap sorulduğu dava belki bir büyük dava olabilir.

Ancak, bu da davayı büyük dava yapmaz…

Yargılaması sanığın mahkumiyeti veya beraati, davanın kabulü veya reddi, eldeki kurala, içtihada ya da görüşe göre verilmesi gereken kararın verilmesi ile değil, böyle bir yargılama ihtiyacının ortaya çıkmasına ve yapılmasına neden olan düşünce, olay ve kişiyi değiştiren, herkesin kendisine dersler çıkardığı bir özeleştiri içeren, toplumu geliştiren bir olgunlaşma ile sonuçlanan bir dava büyük davadır.

Büyük dava avukatı böyle bir sonucun hasıl olmasını sağlayan, değişime neden olan sorgulamayı başlatan, davaları mahkeme salonunun dışına çıkarıp topluma yayan ve başkalarının kılını kıpırdatmadığı bir ortamda gördüğü yanlışlığı toptan düzeltmek için savunduğu davayı bir vesile yapan avukattır; sadece elindeki davada istediği sonucu elde etmeye çalışan değil.

Dreyfus'un davası büyük davadır; ama avukatı büyük dava avukatı değildir; belki Emile Zola'ya büyük avukat denilebilir. Haklıları haksız çıkaran mevcut düzenin sorgulanıp yargılandığı Filistinli, Cezayirli özgürlükçülerin, uluslararası hukuksuzluk düzeninin bağırsaklarının dışa döküldüğü, düzen dışına çıktıklarında sanık yapılan mafya babalarının avukatları büyük dava avukatı olabilirler.

Avukatın serbestçe delil toplamasına, taraflara ve tanıklara serbestçe soru sormasına bile izin verilmediği, yargılamaların hemen hemen her işlem ve aşamasının, savunmanın neyi söyleyip, söyleyemeyeceğinin ve getirmek istediği delilin bile hakimin takdirine, kararına, iznine bırakıldığı ve daha da önemlisi tüm iddia ve savunmayı kanıtlama yükünün kısıtlı hakim ve savcı kaynaklarına yüklendiği ülkemizde büyük dava avukatı çıkmaz!

Daha derini için Jacque Verges'in Savunma Saldırıyor'unu tavsiye ederim.


"Yazarın özel izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."