Fransa ve diğer birçok Avrupa ülkesinde yaşayan binlerce Türk, bu sabahtan itibaren Denfert Rochereau meydanında bir araya geldi.

Fransız Türk Dernekleri Koordinasyon Birliği sözcüsü Hikmet Türk, "bugün Paris'te 35 bin kişinin toplanmasını beklediklerini" söyledi.

Türk, "Aslında bu yasa teklifini getiren Sarkozy'ye teşekkür ediyoruz. Sarkozy Fransa'da 5 yıl hiçbir şey yapmadı ama en azından bu yasa teklifiyle buradaki Türkleri birleştirmeyi başardı. Bu yüzden ona teşekkür borçluyuz" dedi.

Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Demir Önger ise, "50 yıldır Fransa'dayım. Bu kadar Türkü bir arada görmedim. Türkler ilk defa kendilerine yapılan bir haksızlığı bu kadar yüksek sesle ve geniş çaplı protesto etme şansına sahip oldular" diye konuştu. Önger, yasa teklifinin Fransa Cumhuriyeti ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, " Biz Türk ve Ermeni halklarının dostluğundan ve barışından yanayız. Bu yasa teklifi Fransa'nın savunduğu bütün değerlere aykırı" dedi.

Fransa Trabzonlular Birliği Başkanı Cumhur Bülent de "Beklenmemiş büyüklükte bir kitleyle meydanı doldurduk" ifadesini kullandı. Güvenliği Fransız polisinin yanı sıra, kendilerinin sağladığını kaydeden Bülent, "Üst düzeyde güvenlik tedbiri aldık. Bu kadar çok Türkü Paris'te toplamaktan ve görmekten mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Gösterinin yapıldığı bölgede Fransız polisi sıkı güvenlik önlemleri aldı. Türk derneklerinin kendi aralarından seçtiği yaklaşık 500 kişi de göstericilerin güvenliğini sağlamak amacıyla görev yapıyor.


PROTESTO SÜRÜYOR

Fransa'da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senatoda reddedilmesi amacıyla toplanan binlerce Türkün Paris'teki gösterisi devam ediyor.

Sabah saatlerinde Denfert Rochereau meydanında toplanan binlerce Türk, senato binasına doğru yürüyor. Gösteriyi düzenleyen organizasyon komitesinin yetkililerine göre, sonu görünmeyen kilometrelerce uzunluktaki kortejde 35 bin kişi bulunuyor.

Ancak Paris'te yağan yağmura rağmen katılımın tahminlerin ötesinde olduğu ve gösteride bulunan Türklerin sayısının artarak yaklaşık 40 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden gelerek yasa teklifini protesto eden göstericiler arasında yaşlı, genç ve çocuk birçok kesimden Türk bulunuyor.

Göstericiler, yürüyüş sırasında "Tarihçiler tarihle, siyasetçiler siyasetle uğraşsın", "Fransa'yı özgürlükleri ile seviyorum", "Fransa'daki bütün Türkler cezaevine mi girecek?", "Tarih siyasetin çıkarı olmamalı" ve "Seçim için çıkarılmak istenen yasa teklifini engelleyin" yazılı pankartlar taşıyor.

Göstericiler Türk, Cezayir, Azerbaycan ve Fransız bayraklarıyla sağanak yağmura ve soğuk havaya rağmen Fransız senatörleri sağduyulu olmaya davet ediyor.

Yasa teklifinin mimarı olarak bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy aleyhinde slogan atan göstericiler, şarkılar ve türküler eşliğinde yürüyüşlerine devam ediyor.

Şu ana kadar hiçbir taşkınlığın yaşanmadığı yürüyüş nedeniyle Fransız polisi sıkı güvenlik önlemleri aldı. Türk derneklerinin kendi aralarından seçtiği yaklaşık 500 kişi de göstericilerin güvenliğini sağlamak amacıyla görev yapıyor. Gösteriye Fransız medyası da yoğun ilgi gösteriyor.

Denfert Rochereau meydanında öğle saatlerinde başlayan gösterinin, senato binası önünde yerel saatle 17:00'de sona ermesi bekleniyor.


'ÖZGÜRLÜK ve EŞİTLİĞİN TEHLİKEDE OLDUĞU ÜLKE: FRANSA'


PROTESTOLAR SONA ERDİ

Fransa ve Avrupa'nın dört bir yanından gelen Türklerin Fransa Senatosunun gündeminde olan Ermeni yasa teklifine karşı çıkmak için düzenledikleri protesto gösterisi sona erdi.

Protesto gösterisi, yasa teklifinin 23 Ocak'ta oylanacağı Senato binası önünde yapılan konuşmalarla son buldu. Konuşmaların ardından, Türk dernekleri temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyet, yasa teklifine karşı çıkan Türklerin tepkilerini dile getiren mektupları Senatodan bir heyete teslim etti.

Senato binası önünde yapılan konuşmalarda, Türk dernekleri temsilcileri yasa teklifinin düşünce ve ifade özgürlüğüne, Fransız anayasasına ve araştırma özgürlüğüne aykırı olduğunu ifade ettiler.

Dernek temsilcileri, Fransız tarihçilerin ve anayasa uzmanlarının da yasa teklifine karşı çıktığına dikkati çektiler.

Gösteri yürüyüşü İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi. Gösteriye katılanlar, daha sonra sessiz bir şekilde dağıldılar.

Gösteriye Avrupa'nın çeşitli kentlerinden ve Fransa'nın dört bir yanından yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Fransız Türk Dernekleri Koordinasyon Komitesi Birliği, 23 Ocak'taki oylama öncesinde Senato binasının önünde bir protesto gösterisi daha düzenleyecek.

Fransız Türk Dernekleri Koordinasyon Komitesi Birliği, bugün ayrıca Fransa'nın önde gelen gazeteleri Le Monde, Liberation ve Le Figaro'ya tam sayfa ilan vererek Fransız senatörlerin 23 Ocak'ta oylanacak yasa teklifine karşı çıkmalarını istedi.

Üç gazetede de yayımlanan tam sayfa bildiride, ünlü Fransız tarihçi ve anayasa uzmanlarının yasa teklifine karşı çıkan tutumlarına atıfta bulunuldu ve senatonun yasa teklifini reddetmesi istendi.




AA