Adalet Bakanlığı giderlerin davacılardan önceden tahsil edilmesi uygulamasıyla ilgili "Nakit Adaletin Temelidir" başlıklı haberle ilgili yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de yargılamanın çok uzun sürdüğünü, "geciken adalet" sebebiyle yargı kurumunun sık sık eleştirildiğini kaydeden Adalet Bakanlığı, "Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda, yargılama giderlerinden bir kısmını oluşturan dava dilekçesinin tebliği ve başka yerlerden getirtilecek belgeler için gereken giderlerin dava açılırken peşin olarak ödenmesi hususu düzenlenmiştir. Ancak bu hüküm, tanık, davetiye masrafları, keşif veya davanın ileri aşamalarında yapılması muhtemel diğer giderler gibi hususları kapsamadığından, bu işlemler için gerekli masrafların zamanında ödenmemesi nedeniyle davalar gereksiz şekilde uzamaktadır" dedi.

Yeni "Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun taslağını hazırlayan Bilim Komisyonu'nca, yargılamanın gecikmesine sebep olan yargılama giderlerinin tahsili aşaması ayrıntılı şekilde tartışılarak, yargılama giderlerinin dava açılırken avans olarak peşin ödenmesi sisteminin benimsendiğini belirten Bakanlık, "Kanun Tasarısındaki bu düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de kabul edilerek kanunlaştırılmıştır. Yeni sisteme göre, her türlü tebligat ücretleri, keşif giderleri, bilirkişi ve tanık ücretleri gibi giderleri karşılayacak tutarın, avans olarak davacı tarafından dava açılırken yatırılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu avansın yetmemesi durumunda ise tamamlanması için davacıya kesin süre verileceği hususu hüküm altına alınmıştır" dedi.

'Ek yük getirmiyor'

Bakanlık şöyle devam etti: "Yeni düzenleme, iddiaların aksine geçerli olan yargılama giderlerine ilave bir yük getirmemektedir. Sadece, yargılamanın değişik aşamalarında ödenen yargılama giderinin, davanın başında hesaplanarak toplu şekilde tahsil edilmesi, karar kesinleştiğinde ise avansın artan kısmının iade edilmesi amaçlanmıştır. Yeni düzenlemedeki peşin olarak tahsil edilmesi amaçlanan avans, önceki düzenlemede dava devam ederken ilgili tarafın yatırılması gereken miktarların alınmasından ibarettir."

Yoksullar adli yardım kurumundan yararlanabilir

Adalet Bakanlığı, açıklamasında, "Kaldı ki yargılama giderlerini ödeme gücünden yoksun olan kimselerin adli yardım kurumundan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır" vurgusu da yaptı.(ANKA)






DAVA AÇARKEN, “GİDER AVANSI” ÖDEME ZORUNLULUĞU GELDİ!

Adalet Bakanlığı'nca çıkarılan gider avansı tarifesinde öngörülen GİDER AVANSININ, dava açılırken ödenmemesi davanın reddi nedeni olacaktır. (Av. Vedat ORUÇ)

------------------------------------------------------

PEŞİN İSTERİM, ADALETİMİ!..

84 yıllık HUMK’a elveda denilerek yeni HMK’a merhaba dedik. Birçok konuda yenilik getirmesinin yanında özellikle adalet bakanlığı tarafından yeni HMK yürürlüğünün hemen öncesinde yayınlanan bilirkişi, tanık, avans giderleri gibi tebliğler yayınlanarak dava giderleri belirlenmiştir. (Av. Yusuf DALMAZ)

------------------------------------------------------

84 YAŞINDAKİ İHTİYAR DELİKANLI HUMK’A ELVEDA!


18.06.1927 tarihinden beri 84 yıldır yürürlükte olan 1086 sayılı HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU (HUMK)’nun yasal ömrü bu gün sona eriyor.(Av. Vedat ORUÇ)

------------------------------------------------------

HMK GİDER AVANSI TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 120/1 maddesi uyarınca 1 Ekim 2011 tarihinden itiberen uygulanacak GİDER AVANSI TARİFESİ yayımlanmıştır. DAVA AÇILIRKEN AYRICA YATIRILMASI GEREKEN DAVA GİDER AVANSINI DÜZENLEYEN BU TARİFE, TÜRK HUKUK UYGULAMASINDA İLK DEFA UYGULANMAKTADIR.

------------------------------------------------------

HMK BİLİRKİŞİ ÜCRET TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı'nca, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 283. maddesi uyarınca 1 Ekim 2011 tarihinden itibaren uygulanacak BİLİRKİŞİ ÜCRET TARİFESİ yayımlanmıştır.

------------------------------------------------------

HMK TANIK ÜCRET TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı'nca, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 265. maddesi uyarınca 1 Ekim 2011 tarihinden itibaren uygulanacak TANIK ÜCRET TARİFESİ yayımlanmıştır.

------------------------------------------------------

HMK HAKEM ÜCRET TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 440 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca HAKEM ÜCRET TARİFESİNİ yayımladı. Bu tarife ile, 6100 Sayılı HMK için ilk defa HAKEM ÜCRET TARİFESİ düzenlenmiş oldu.

------------------------------------------------------