Avukat Çimen, yaptığı açıklamada, Yeni Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK), 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdiğini belirterek, yasanın 120'nci maddesine göre, artık hukuk ve aile mahkemelerinin tüm masraflarının peşin yatırılacağını ifade etti. Nakit ödenecek meblağ içerisinde tanık, bilirkişi ve keşif ücretlerinin de bulunduğunu belirten Çimen, bu sayede taraflarca aksatılan giderler nedeniyle uzayan dava sürelerin kısalacağını vurguladı.
 
Yeni yasanın genel itibariyle olumlu sayılabileceğini anlatan Av. Osman Çimen, "Mahkemeleri hızlandırmak için dava açılırken bütün delillerin bildirilmesi ve hakimin davalıya 2 hafta süre vererek karşı cevap ve delillerini aldıktan sonra ön inceleme yapması olumlu gelişmeler. Bu süreler eski yasada gün olarak belirtilirken, yeni yasada hafta olarak gündeme getiriliyor" dedi.
 
Yasanın olumlu yanlarının yanı sıra, vatandaş için külfet olan bölümlerinin de bulunduğunu ifade eden Çimen, şöyle devam etti:
 
"Çok basit bir örnek ile anlatılacak olursa, 30 lira ile açılan bir veraset ilamı davası için artık peşin avanslar ile 110 liraya dava açılması gerekiyor. Harcanmayan kısım, davacıya iade ediliyor. Asliye Hukuk Hakimliğinde 5 tanıklı bir boşanma davası açıyorsanız, harçlar hariç 200 lira avans, karşı tarafa tebligat giderinin 5 katı yanı 30 lira, 5 tanık için 150 liralık tanık ücreti, 30 lira tebligat gideri olmak üzere 180 lira, 50 lira sair giderler için ücretlendirme harçlarını ve dava açma giderlerini de koyduğumuzda tahmini 500 lira civarında bir ücret karşılığında bir boşanma davası açılmaktadır."
 
Yeni düzenlenenin, yargının hızlandırılması için olumlu bir gelişme olarak görülse de, parası olmayana dava açmayı zulüm haline getirdiğini vurgulayan Çimen, "Önceki yasada da bu ücretlerin bir kısmı alınıyordu. Ancak ilk dava açıldıktan sonra her aşamada işe göre ücret alınıyordu" dedi. (AA)






DAVA AÇARKEN, “GİDER AVANSI” ÖDEME ZORUNLULUĞU GELDİ!

Adalet Bakanlığı'nca çıkarılan gider avansı tarifesinde öngörülen GİDER AVANSININ, dava açılırken ödenmemesi davanın reddi nedeni olacaktır. (Av. Vedat ORUÇ)

------------------------------------------------------

PEŞİN İSTERİM, ADALETİMİ!..

84 yıllık HUMK’a elveda denilerek yeni HMK’a merhaba dedik. Birçok konuda yenilik getirmesinin yanında özellikle adalet bakanlığı tarafından yeni HMK yürürlüğünün hemen öncesinde yayınlanan bilirkişi, tanık, avans giderleri gibi tebliğler yayınlanarak dava giderleri belirlenmiştir. (Av. Yusuf DALMAZ)

------------------------------------------------------

84 YAŞINDAKİ İHTİYAR DELİKANLI HUMK’A ELVEDA!


18.06.1927 tarihinden beri 84 yıldır yürürlükte olan 1086 sayılı HUKUK USULÜ MUHAKEMELERİ KANUNU (HUMK)’nun yasal ömrü bu gün sona eriyor.(Av. Vedat ORUÇ)

------------------------------------------------------

HMK GİDER AVANSI TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 120/1 maddesi uyarınca 1 Ekim 2011 tarihinden itiberen uygulanacak GİDER AVANSI TARİFESİ yayımlanmıştır. DAVA AÇILIRKEN AYRICA YATIRILMASI GEREKEN DAVA GİDER AVANSINI DÜZENLEYEN BU TARİFE, TÜRK HUKUK UYGULAMASINDA İLK DEFA UYGULANMAKTADIR.

------------------------------------------------------

HMK BİLİRKİŞİ ÜCRET TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı'nca, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 283. maddesi uyarınca 1 Ekim 2011 tarihinden itibaren uygulanacak BİLİRKİŞİ ÜCRET TARİFESİ yayımlanmıştır.

------------------------------------------------------

HMK TANIK ÜCRET TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı'nca, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 265. maddesi uyarınca 1 Ekim 2011 tarihinden itibaren uygulanacak TANIK ÜCRET TARİFESİ yayımlanmıştır.

------------------------------------------------------

HMK HAKEM ÜCRET TARİFESİ YAYIMLANDI

Adalet Bakanlığı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 440 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca HAKEM ÜCRET TARİFESİNİ yayımladı. Bu tarife ile, 6100 Sayılı HMK için ilk defa HAKEM ÜCRET TARİFESİ düzenlenmiş oldu.

------------------------------------------------------