Mac OS X’in yerini alacak yeni işletim sisteminin uygulamalarla nasıl çalıştığını değerlendirebilmeleri adına, yazılım şirketlerine Mountain Lion’ı indirmeleri fırsatı sunuldu.

Twitter uygulamasıyla daha iyi bütünleşecek olan Mountain Lion, eski versiyonuna kıyasla iCloud uygulamasına daha bağımlı olacak. Apple, 100 milyondan fazla kullanıcısının iCloud hesabı olduğuna dikkat çekerek, Apple ID’lerine bağlı olan bu hesapların, Calendar, Contacts, Mail, Messages, FaceTime ve Find My Mac uygulamalarını otomatik olarak yerine getireceğini belirtti.

iPhone’larda kullanılan iOS işletim sisteminde yer alan Messages, Reminders, Notes,  Game Center ve Notification Center (Bildirim Merkezi) uygulamaları Mountain Lion’da yer alacak. Uygulamalar, Mac bilgisayarda tıpkı iOS’te olduğu gibi çalışacak.

YENİ MULTİMEDYA ÖZELLİKLERİ 
Mesajlar, iChat uygulamasının yerini alacak ve Mac kullanıcılarının hem kendi aralarında hem de iPhone, iPad ve iPodTouch kullanıcılarıyla iletişim kurmasını sağlayacak. Ayrıca, Web verilerine dayanacak olan mesajlaşma sistemi, bedave mesajlaşma hizmetleri için yeni alternatifler sunarak daha geniş kapsamlı bir hale getirecek.



Beta versiyonuyla bugünden itibaren Mountain Lion kullanıcılarına sunulacak olan Messages uygulaması, iChat’te olduğu gibi AOL Instant Messenger, Jabber, Yahoo Messenger ve Google Talk programlarıyla online sohbet imkanı sunacak.

Bilgi Notları (Reminders) ve Notlar (Notes), Mac bilgisayarlarla iOS kullanan cihazlara arasında senkronize olmak için iCloud’u kullanacak ve iPhone ve iPad’lerde olduğu gibi kullanılacak.

Oyun Merkezi, tıpkı iOS işletim sisteminde çalıştığı gibi Mac’lerde yer alacak diğer bir uygulama olacak. Mac kullanıcıları, arkadaşlarının Apple cihazlarında hangi oyunları oynadığını görebilecek, iPad, iPhone veya iPodTouch kullanan arkadaşlarıyla multiplayer oyun oynayabilecek.

BİLDİRİM MERKEZİNE YENİ TASARIM 
Notification Center (Bildirim Merkezi), OS X versiyonu için masa üstü bilgisayarı versiyonuna sahip. Mail, Takvim, Reminsder ve üçüncü parti uygulamalardan gelen bildirimler ekranın sağ üst köşesinde pop-up pencereleri olarak belirecek. Üzerine tıklanmayan mesajlar kendiliğinden kaybolurken, sürekki ekranın arkasında yer alan Bildirim Merkezi’ni ortaya çıkarmak için, ekranı trackpad üzerinden sağdan sola kaydırmak gerekiyor.

Mountain Lion, Twitter uygulamasının Safari, Quick Look, Photo Booth, Preview üzerinden paylaşılabilmesini sağlayacak. Ayrıca, videolar OS X Lion üzerinen QuickTime, Facebook, YouTube ve Vimeo’da paylaşılabilecek.



AIRPLAYMIRRORING

Mountain Lion’ın sunacağı en faydalı uygulamalardan biri AirPlayMirroring olacak. Bu uygulama, iPad’lerde olduğu gibi, Netflix, YouTube, Vimeo ve  iTunes’tan televizyona video, fotoğraf ve müzik aktarılmasını sağlayan AppleTV ile 720p videoların Mac bilgisayarlarından televizyona aktarılmasına imkan verecek.

DAHA İYİ GÜVENLİK

Mountain Lion, güvenlik alanında Gatekeeper adında yeni bir özellik içeriyor. Kullanıcı, gatekeeper ile uygulamaların üreticisi ve nerede alındığını kontrol ederek bilgisayarlarında çalışıp çalışmayacağını kontrol edebiliyor.

Mac kullanıcıları, herhangi bir kaynaktan elde edilebilecek uygulamaların güvenirliğini kontrol edebilecek.
Gatekeeper, en yüksek seviyede güvenlik sağlaması için sadece App Store’dan uygulama indirilmesi ve yüklenmesi için ayarlanabilecek.



Ancak kullanıcılar uygulamaların onaylanması veya dağıtımı için Apple’e bildirimde bulunmak zorunda kalacak. Mountain Lion’ın default ayarları ise sadece App Store’dan alınacak veya Apple Developer ID sahibi yazılımcıların sunduğu uygulamaların kullanılmasına izin verecek.

Apple, Mountain Lion’ın piyasaya sürülme tarihini henüz açıklamadı. Lion’ın bir önceki versiyonu OS X, Temmuz 2011’de dijital ortamda piyasaya sunulmuş, 29.99’a satılan işletim sistemi ilk gün 1 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirilmişti.







NTV