'Park yapılamaz' tabelasının bulunduğu bölgelere park eden araçlar artık belli şartları taşımıyorsa araç çekilemeyecektir. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu geçtiğimiz günlerde, “Her park yasağını ihlal eden araç çekiciyle kaldırılıp götürülemez. Çekicinin bir amacı var; ya trafiği engelliyordur onu rahatlatacak, ya başka araçların giriş çıkışını engelliyordur, ya da toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafededir. Bu durumlar söz konusu değilse, park yasağı uyarısı olsa bile araçlar çekilmez, sadece hatalı park cezası kesilir'' şeklinde bilgilendirici açıklamalarda bulunmuştur.

Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. maddesine göre, başka araçların giriş çıkışı engelleniyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engelleniyorsa, sağlık kuruluşlarının, kamu binalarının, emniyetin, itfaiyenin araçlarının giriş çıkışları engelleniyorsa ve yaya geçitleri üzerindeki araçları çekilir. Ancak bu durumlar söz konusu değilse, park yasağı uyarısı olsa bile araçlar çekilmez, sadece hatalı park cezası kesilir. Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere; başka araçların giriş çıkışının engellenmiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engellenmiyorsa o araç çekilemeyecektir.

Sağlık kuruluşlarının, kamu binalarının emniyetin, itfaiye araçlarının da giriş çıkışlarını engelleyen araçlar çekilebilecektir. Ayrıca bu araçlar yaya geçitleri üzerindeyse yine çekilecektir. Konu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı, park yasağı ihlali yapan araçların çekilmesi yerine para cezası uygulanacağına yönelik bir genelge de yayımlamıştır.

Bütün bunlara rağmen aracınız çekilerek otoparka götürüldüyse, masrafları, ikamet ettiğiniz ilçenin ya da çekicinin bağlı olduğu kuruluşun bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki tüketici hakem heyetine başvurarak geri alabilirsiniz. Bu şekilde yönetmeliğe aykırı çekilen araçlar tüketici kanuna göre Ayıplı Hizmet sınıfına girmektedir.

Yasak tabelasına rağmen trafiği engellemeyen araçlar kaldırılamaz. Buradan aracı kaldırılan vatandaş, çekme işlemine ait makbuzla o iktisadi işletme, ya da ticari kuruluş kimse o kuruluştan hem çekici ücretinin, hem de otopark parasının iadesini talep edebilmektedir. Kabul edilmediği takdirde de tüketici, ikametinin bulunduğu yerdeki ya da o işletmenin bulunduğu yerdeki Kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine başvurup bu bedelin iadesini talep edebilir.

Ne yazık ki yeterli bilgi sahibi olmayan, işi ticarete çevirmiş bazı çekiciler bulunmaktadır. Bu konuda trafik polislerinin yapılan hukuksuz işleme göz yummaması gerekmektedir. Çünkü çekicinin, tek başına çekme yetkisi bulunmamaktadır. Trafik polisleri de kuralları, yönetmelikleri bilen kişiler olarak çekme konusuna karar veren görevlilerdir.

Çekilen aracı kim alabilir?

Çekilen araçlar yalnızca araç sahiplerine, muvafakatnamesi bulunan kişilere, araç sahibi vekillerine verilebiliyor. Araç şirket üzerine kayıtlıysa şirket imza sirküleri bulunan kişiler araçları teslim alabiliyor. Çekilen aracınızın nerede olduğunu telefonunuz sayesinde öğrenebilirsiniz. E-devlet uygulamasından, e-hizmetlere giriş yaparak Trafik ve Ulaşım alanından aracınızı sorgulatabilirsiniz.

Park cezası ne kadar?

Park yapmanın ve duraklamanın yasak olduğu noktalara park etmenin ve duraklama yapmanın cezası 2023 yılı için 437 TL olarak belirlenmiştir.

Adalet ve Sağlıkla kalın…

Avukat
Uğur UZUN