Solakoğlu, Kocaeli Barosu'nun 74. kuruluş yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, iletişim teknolojisinde yaşanan gelişmelerin dünyayı küçülttüğünü, toplumların birbirinden etkileşimlerini arttırdığını belirtti.

Yaşanan etkileşim ve değişimlerin toplumların algılarını, kurallarını, siyaset, hukuk, devlet, egemenlik ve bağımsızlık anlayışlarını etkilediğini ifade eden Solakoğlu, etkileşim ve değişim ikliminde baroların üzerine önemli toplumsal sorumluluklar düştüğünü kaydetti.

Yargısının bağımsız ve tarafsız olduğundan şüphe duyulan devletin hukuk devleti olduğundan söz edilemeyeceğini vurgulayan Solakoğlu, şu görüşlere yer verdi: 

"Ülkemizde, anayasal düzlemde ilke olarak yargı bağımsızlığı kabul edilirken, uygulamada yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek mümkün değildir. Öteden beri yargı bağımsızlığının iyileştirilmesine dönük çalışmalar yapılmakta ise de yapılan çalışmalar yargının tam bağımsız ve tarafsız olması için yeterli olmamıştır.

Ülkemizin ve yargımızın bugün yaşadığı sorunların bir çoğu mevcut Anayasamızdan kaynaklanmaktadır. Bu sebeple ulusal varlık ve birliğimizi sürdürmemiz, ülke bütünlüğümüzü korumamız ve iç barışımızı tesis etmemiz için yeni anayasa yapım sürecini önemsiyoruz. Hazırlanacak yeni anayasa çağdaş değerleri özümsemeli, özgürlükleri kural, yasakları sınırlı ve istisna olarak düzenlemelidir. Anayasa, toplumun ortak rızasını taşıyan, insan onurunu değer olarak alan ve koruyan, hukukun üstünlüğü ilkesini ve yargı bağımsızlığını güvence altına alan ve her türlü ayrımcılığa karşı önlemler içeren kısa ve öz bir metin olmalıdır."