Rize İdare Mahkemesi, Rize Belediyesi tarafından Rize ve ilçelerinin içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde yapımı süren HES projesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Salarha Vadisi’ndeki Çağrankaya Deresi, Taşlıdere ve Poşut dereleri üzerinde Rize Belediyesi tarafından ‘içme suyuna takviye’ adı altında yapılan çalışmaların HES çalışması olduğunu ileri süren Delal, Rize Belediyesi’ne bağlı Rize Su Yap- İş şirketi ile İl Özel İdaresi arasında yapılan çalışma protokolüne karşı açtığı dava açtı.

Dava dilekçesinde mevcut içme suyu sağlayan tesisin kapasitesinin yeterli olduğu belirtildi. Yapılan HES projesinin zaten yeterli olmayan deredeki suyu tamamen bitireceği iddia edildi. Her iki kurumun da davalı olarak yer aldığı dosyayla ilgili 7 Mayıs 2014’te karar verildi. Mahkeme, ‘ÇED gerekli değerdir’ kararı olmadan yapılacak çalışmanın hukuka uygunluğu olmadığını belirterek işlemin yürütmesini durdurdu.

‘BELGEYİ BULUP DAVA AÇTIK’

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, kapasite artırımı adı altında HES yapılmak istendiğini belirterek şunları söyledi: “HES için ekstra su alacaklar. Mevcut suyun dışında 2.5 kilometreye yakın yeni su alma borusu yapıyor. Bu yaparak yıllık 20 milyon lira belediyeye ek gelir sağlamak istiyorlar. Ama derelerde su kalmadı. Lisansız elektrik üretimi planlanıyor. Yapılan yazışma ve protokollerle kamuoyu, kamu, yasalar ve hukuk yok sayıldı, Sanki böyle bir durum hiç yokmuş gibi gösterildi. Uzun bir süre bundan dolayı devam eden çalışmalara karşı dava açılamadı. Son yapılan protokolde bir resmi belge ve kaynak bulduk. Mahkeme buna göre karar verdi. Görüldüğü gibi suyuna, toprağına, doğal yaşam alanlarına, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkan bu insanlar aynı zamanda hukuka da, yasalara da, kamuya da sahip çıkıyor.

BEN GİTMEM, HES GİTSİN

 Rize İdare Mahkemesinin kararını ‘hak-hukuk yerini buldu’ diye yorumlayan Delal, “Ne oldu, hani böyle bir proje yoktu. Şebekeye su alacağız diyorlar, sonra elektrik üreteceğiz diyorlardı. Bak gördün işte, sen buradan ne su alabilirisin ne de burada santral yapabilirsin. Çünkü biz buradayız. Bizi kabul etmiyorsanız birimiz Andon Vadisi’ni terk edecek. Ben 70 yıldır burada yaşıyorum, yerim-yurdum burası, ben terk edemem. HES şirketi terk edecek. Artık çıkın vadimizden, terk edin buraları, çekin elinizi köyümüzün üzerinden. Bizi rahat bırakın” dedi.

İNEĞİNİ SATIP DAVA AÇMIŞ VE PROJEYİ İPTAL ETTİRMİŞTİ

Daha önce ahırındaki ineğini satıp, banka kredisi kullanarak; Rize’nin Salarha Vadisi üzerinde bulunan Küçükçayır Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesine dava açan ve projeyi iptal ettiren Kazım Delal ve arkadaşları bu kez de Rize’nin içme suyuna yapılmak istenen HES’i durdurarak bir zafer daha kazanmış oldu. HES’lere karşı verdiği mücadele nedeniyle kamuoyunda ‘Yurttaş Kazım’ olarak anılan Kazım Delal, köylüleri ve akrabalarıyla birlikte aylarca, Rize Belediyesi tarafından, Rize kent merkeziyle birlikte 9 belediye ile 26 köyün içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri içerisinde kurulması planlanan HES’e karşı mücadele etti. Mücadele nedeniyle, aynı HES projesine karşı çıkan Yusuf Esir, Rize Belediyesi tarafından önce başka işyerlerine ve ilçelere sürüldü ardından da işten atıldı. Yaşanan protestolar nedeniyle Delal ile Esir jandarma tarafından defalarca gözaltına alındı, haklarında Asliye Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava açıldı. Esir ve Delal’in yargılamaları ise hâlâ devam ediyor.


Haber: SERKAN OCAK - Radikal