Bugünkü Resmi Gazete'de KVK Kurumu tarafından alınan önemli bir karar yayınlandı. Karar, hukuk büroları ve finans, gayrimenkul, sigorta vb. sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri ilgilendirmekte.

KVK Kurumu'na, çesitli yollarla elde edilen kişisel verileri sorgulamaya imkan tanıyan ve kişilerin kimlik ve iletişim bilgileri gibi bazı kişisel verilerinin görüntülendiği yazılımlar hakkında ihbarda bulunulmuştur. Kurumca alınan kararda, yaşanabilecek veri güvenliği ihlalinin önüne geçmek amacıyla; bu programları kullananlar hakkında TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca Savcılıklara ihbarda bulunulacağı belirtilmiştir. Devamında Kurum tarafından ilgili veri sorumluları hakkında idari işlem tesis edileceğine karar verilmiştir.

Kişilerin verilerinin görüntülenmesine olanak tanıyan yazılımlar kullanmak hem kişisel verilerin korunması hakkını ihlal etmekte hem de suç oluşturmaktadır. Bu yazılım programları, kişisel verileri bir veri tabanı üzerinde kaydetmekte ve internet kullanıcalarının bu veri tabanını görüntülenmesine imkan tanımaktadır. Ayrıca bu kişisel verilerin hangi yollarla elde edildiği, elde etme yöntemlerinin hukuka uygun olup olmadığı gibi soruları beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte, mevzuatta öngörülen saklama sürelerini geçmiş kişisel verilerin bu veri tabanlarina tutulup tutulmadığı ve kullanıcıların görüntülenme imkanı bulunup bulunmadığı üzerinde ayrıca düşünülmelidir.

Yukarıda ifade ettiğim üzere, bu yazılım programlarının kullanılması TCK'nın kişisel verilere ilişkin tüm suç tipini ihlal edebilecek niteliktedir. Kişisel verileri kaydetme (m. 135), hukuka aykırı yayma veya ele geçirme (m..136) ve verileri yok etmeme (m. 138) suçları, somut olay bazında yapılacak tespitler neticesinde uygulanabilir. KVK Kurumu da kişilerin veri korunması hakkına yönelik ihlallerin ve bu programların kullanılmasının önüne geçmek amacıyla söz konusu kararı yayınlamıştır.

Bu turden programlar kullananlar hakkında öncelikle, yapılan ihlalin derecesine bağlı olarak KVK Kurumu tarafından caydırıcı ve ağır bir idari yaptırım cezasına hükmedilmesini bekliyorum. Bunun yanında, ceza sorumluluğu da gündeme gelecektir. Kurum bu konuda da atılımlar yapıyor. TCK'nın ilgili hükümlerinin uygulanması ve sorumluların cezalandırılması amacıyla ya veri ilgililerini bilgilendiriyor ya da bu kararında olduğu gibi artık doğrudan ihbarda bulunabiliyor.

>> Kişisel Verileri Koruma Kurulunun 18/10/2019 Tarihli ve 2019/308 Sayılı Kararı