1-Kuvvetler ayrılığı prensibinin üç erkinden biri olan yargı, üç temel organdan oluşmaktadır.Bunlar, iddia, savunma ve karar organlarıdır.Kamuda çalışan hakimler karar organı, savcılar iddia organı ve avukatlar da savunma organı olarak yargısal fonksiyon ifa etmektedirler.


2-Avukatlık Kanunu’na göre avukat “yargının kurucu unsurudur.” kamu avukatları, yürütme organının yargı yerlerinde temsil ve savunmasını yapmaktadırlar.


3-Kamu Avukatları idarenin hukuka uygun hareket etmesini sağlamakta olup hukuk devleti ilkesinin gerçekleşmesinin sigortasıdır.



4-Kamu Avukatları 1982 anayasası hazırlanırken, hakim ve savcılar ile birlikte yargı unsuru içinde yer alamamaları nedeniyle özlük ve görev yönünden bağımsızlık hakları güvence altına alınmayan yargı görevlileridir.



5-Kamu Avukatının yaptığı iş içerik olarak cumhuriyet savcılarından farklı değildir. Kamu avukatları hukuk savcısı gibi hareket etmektedirler.Kamu avukatı iken Danıştay’da ve Sayıştay’da hakim olarak görevlendirilebilen bir kamu avukatının özlük hakları; eşiti yargı mensubuna göre dengeli değildir.



6-Kamu avukatlarına, yargının kurucu unsuru olduğu dikkate alınarak diğer yargı mensupları ile uygun ve uyumlu ücret hakkı tanınmalıdır.



7-Kamu avukatının çalışırken aldığı maaşın az olması ve maaşa ilişkin tüm kalemlerin maaşa yansıtılmaması nedeniyle emeklilik aylıkları da çok düşüktür.



8-Kamu avukatları,1.dereceden 30 yıl dahi çalışsa 1.200.-TL. emekli maaşı almaktadırlar.huzurevi ücreti dahi günümüzde 1500 TL civarında olduğundan kamu avukatı emekli aylığıyla huzurevinde bile kalabilecek durumda değildir.



9-Kamu avukatları herhangi bir hukuki sorumluluk sigortasına tabi değildir.Meslekleri ile ilgili hata yaptıkları takdirde ömür boyu ödemekle bitmeyecek kadar tazminat sorumluluğuna maruz kalmaktadırlar; çünkü aldığı maaş 2500.TL , Ancak takip ettiği davaların değeri milyonlarca lirayı aşmaktadır.Hukuki sorumluluğunu doğuracak tazminat davası korkusu ile stres altında yetersiz çalışma olanaklarıyla çalışmaktadırlar.



10-Devlet çok sayıda davayı yıllardır az sayıda kamu avukatı ile takip ettirmektedir.Kamu avukatı yetersiz ücret ile çok sayıda dosyanın takibi için özveri ile çalışmakta iken 659 sayılı khk ile çalışma hayatına ilişkin iş düzeni bozulmuş ve avukatlık mesleği zarar görmüştür.


11-659 sayılı khk ile ilgili sorunlar:
a-Kamuda idareyi aslen temsil edecek hukukçu bile olmayan hukuk müşavirlerine aynı zamanda yargıda vekil sıfatıyla temsil yetkisi ve vekalet ücreti alma hakkı verilmiştir.Bu kişilerin baroya kayıt zorunluluğu da kaldırılmıştır.Böylelikle avukat olmayan ve hukukçu bile olmayan hukuk müşavirleri yargıda vekil sıfatıyla dava takip eder konuma gelmiştir.Avukatlık hizmetleri dışında görev yapan idari kadroların vekalet ücreti alması doğru değildir.Kadrolu kamu avukatı ile Hukuk Müşavirlerine tanınan özlük hakları açısından kamu avukatının aynı zamanda hukuk müşaviri olduğu gözardı edilerek ; Anayasanın eşitlik ilkesi kamu avukatı aleyhine ihlal edilmiştir.

b-Özel hukuk tüzelkişisi yargıda temsil için avukat tayin etmek zorundadır.Kamu idarelerinin de yargıda vekillik için avukat tutma zorunluluğu getirilmelidir.


c-İdari görevin ve adli görevin aynı kişide birleşmesi hukuk devletinin özüne uygun değildir. Bu sebeple hukuk müşavirlerinin yargıda vekil sıfatıyla dava takibi kaldırılmalıdır.


d-659 S KHK ile serbest avukata kamu davası takip etme, limitsiz vekalet ücreti alma hakkı verilmiştir.Serbest Avukat hem dışarıdan hem kamudan dva alabilmektedir.

e-Avukatlık ruhsatı olmayanlara vekalet ücreti verilmemelidir. Tüm kamu avukatlarının baroya kayıtlı olması zorunlu hale getirilmelidir.

f-Kamu avukatlarının hukuk müşaviri olarak vermiş olduğu mütalaaları ve davalar ile ilgili yazmış olduğu yazıları kendi imzasıyla idarelere gönderme yetkisinin verilmesi yargının hızlı işlemesi açısından uygun olacaktır.

g-Kamu avukatının çalışma hayatını kolaylaştıracak; kurumsal uyap, elektronik imza, online yargılama masrafı yapma, hukuki sorumluluk sigortası, yardımcı personel gibi düzenlemelerin ivedi olarak yapılması zorunludur.

h-Kamu avukatlarının mesleki denetimleri ile ilgili 659 sayılı khk de hiçbir düzenleme yapılmamıştır. kamu avukatlarının mesleki denetimlerinin meslekten kişilerce yapılması düzenlenmelidir.


12-19/01/2012 tarihinde Adalet Bakanlığı’na sunulan ve Mersin Barosu kamu avukatları komisyonunca hazırlanan maaş artırımı, makam tazminatı tanınması, vekalet limitlerinin yükseltilmesi konusundaki yasal düzenleme istemine destek veriyoruz.

TÜM KAMU AVUKATLARI ADINA BİR GRUP KAMU AVUKATI

HUKUKİHABER.NET