Gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın yaptığı başvuruyu karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi mahkum etti. Mahkeme, Türkiye'nin Altan'a 16 bin euro manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Altan'ın Türkiye aleyhine yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıklayan AİHM, 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra tutuklanan gazetecinin, özgürlük, güvenlik hakkı ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM'in kararında "Başvurucunun (Ahmet Altan) hiçbir eylemi Türkiye hükümetini devirmeye yönelik bir planın parçası olduğuna işaret etmiyor." denildi. Mahkeme, Altan'ın suç işlediğine dair makul şüphenin bulunmadığı hükmüne vardı.

AİHM'den yapılan açıklamaya göre;

1'e karşı 6 oyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 'Hürriyet ve Güvenlik Hakkı' başlıklı 5'inci maddesinin 1'inci fıkrası ile 'İfade Özgürlüğü' başlıklı 10'uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi. Hürriyet ve Güvenlik Hakkı başlıklı 5'inci maddenin 4'üncü ile 5'inci fıkralarının ihlal edildiği hükmüne ise oy birliği ile varıldı. Heyet, aynı maddenin 4'üncü fıkrasında yer alan "yargı sürecinin hızı" ile ilgili hususta bir ihlal olmadığına oy birliği ile hükmetti. 'Hakların Kısıtlanmasının Sınırları' başlıklı 18'inci maddenin ihlal edilmediğine ise 1'e karşı 6 oyla karar verildi.

>> AİHM’in Ahmet Altan kararı için TIKLAYINIZ