Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunca 7, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 üyenin seçilmesiyle yeniden belirlenen Kurulun yeni dönemi dolayısıyla Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Gül başkanlığındaki Kurul üyeleri, Anıtkabir ziyaretinde Aslanlı Yol'dan Atatürk'ün mozolesine kadar yürüdü. Bakan Gül'ün mozoleye çiçek bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Gül ve Kurul üyeleri, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Abdulhamit Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Hakimler ve Savcılar Kurulunun yeni döneminin ilk günü vesilesiyle huzurunuzda bulunuyoruz. Emanetiniz olan Cumhuriyetimizin 100. yılına milletçe emin adımlarla yürürken, aziz milletimiz adına karar veren yargının bağımsızlık ve tarafsızlık vasıflarına özenle sahip çıkıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, bağımsız ve tarafsız yargı sistemi, hukukun üstünlüğüne inanan adalet teşkilatı ve insan haklarına dayalı hukuk düzeni ile muasır medeniyetlerin üzerine çıkma hedefine emin adımlarla yürümektedir.

Bu düşüncelerle zatıalinizi ve adalet dağıtma yolunda hayatını kaybeden şehit yargı mensuplarımızı rahmetle anıyor, Hakimler ve Savcılar Kurulumuzun ülkemiz ve milletimiz için hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyorum."

YARGININ BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLUŞU TÜM HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN TEMİNATIDIR

Kurul üyeleri Anıtkabir ziyaretinin ardından HSK binasına geçerek ilk Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Toplantı öncesi açıklama yapan Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Gül, HSK üye seçimleri sırasında Meclis'te oluşan uzlaşı anlayışının yeni sivil anayasa yapımında da devam etmesi temennisinde bulundu. HSK üyeliği görevleri son bulan üyelere çalışmalarından dolayı teşekkür eden Bakan Gül, “Görev süreleri boyunca, yargının bağımsızlığı için hassasiyet gösteren ve eli kanlı terör örgütü FETÖ’nün hâkim ve savcı görünümlü teröristlerini yargıdan temizlemek için titizlikle çalışan HSK’nın değerli üyelerine, milletimiz ve yargı teşkilatı adına teşekkür ediyorum. HSK’nın yeni seçilen üyelerinin de, aynı sorumluluk bilinciyle terör örgütü FETÖ ile mücadelesini aynı kararlılıkla hukuk çerçevesinde büyük titizlikle sürdüreceğine inancımız tamdır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını, hakimlik teminatını en güçlü şekilde koruyacaklarına, yükselteceklerine olan inancım da tamdır. HSK, yargıya olan güvenin korunup sürdürülebilmesinde çok önemli bir işlev görmektedir” dedi.

YARGININ TEK AMA TEK BİR İDEOLOJİSİ VARDIR, O DA ADALETTİR

Yargının hiçbir ideolojinin, cemaatin, grubun bir parçası olmayacağını, tek amacının adalet olduğunu vurgulayan Bakan Gül, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin olmazsa olmazı da bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. Hukuk devleti özünü, yargının bağımsızlığında bulur. Yargının bağımsız ve tarafsız oluşu tüm hak ve özgürlüklerin teminatıdır. Yargı ele geçirilecek bir mevzi, bir makam, bir kurum değildir. Yargı asla el uzatılmaması gereken, göz bebeğimiz gibi korumamız gereken bir Anayasal kurumdur. Yargının hiçbir ideolojisi, hiçbir cemaati, hiçbir grubu, hiçbir taassubu olamaz. Yargının tek ama tek bir ideolojisi vardır, o da adalettir. HSK’nın yeni seçilen üyeleri de yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatını daha da güçlendirecektir” diye konuştu.

TERFİ SİSTEMİ OBJEKTİF PERFORMANS KRİTERLERİ YAPILANDIRILACAK

İnsan Hakları Eylem Planının (İHEP) 2 Mart 2021’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmasının ardından belirlenen hedeflerle ilgili uygulama takviminin ilan edildiğini hatırlatan Bakan Gül, faaliyet bazında değerlendirildiğinde HSK’ya önemli sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Hakim ve savcıların terfi sistemini objektif performans kriterleri çerçevesinde yeniden yapılandıracağını vurgulayan Bakan Gül şöyle konuştu:

“Burada hedef süreye uyum, kararların yeterli gerekçeyle yazılıp yazılmadığı, isabet oranı ve insan haklarına duyarlılık gibi nesnel kriterlerin dikkate alındığı bir sistem kurgulayacağız. Adalet hizmetlerine erişimi daha da kolaylaştıracağız. İstanbul Havalimanındaki adliye uygulaması gibi 7 gün 24 saat adalet hizmetlerini yaygınlaştıracağız. Cumhuriyet başsavcılığı, adalet komisyonu başkanlığı, ağır ceza başkanlığı gibi görevlere atanabilmek için asgari mesleki kıdem şartı getireceğiz. Keza Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemelere atanmak için belirli bir kıdem ve yaş kriterinin getirilmesini sağlayacağız. İhtisas mahkemelerini yaygınlaştıracağız.”

Hâkimlerin adli yargıda ceza veya hukuk, idari yargıda idare veya vergi hakimi olarak görevlerini sürdürmelerini ve ihtisaslaşmalarının sağlancağını belirten Bakan Gül, tüm bu faaliyetlerin hayata geçirilmesinden sorumlu olan kurumun HSK olduğunu kaydetti.

Bakan Gül, yeni seçilen üyelere görevlerinde başarılar diledi.

>> HSK'da görev dağılımı yapıldı

MEHMET AKİF EKİNCİ BAŞKANVEKİLİ SEÇİLDİ

Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Abdulhamit Gül başkanlığında toplanan HSK Genel Kurulu'nda Birinci Daire Başkanlığı'na Halil Koç, 2. Daire Başkanlığı'na da Mehmet Akif Ekinci getirildi. Ekinci, HSK Başkanvekili görevini de yürütecek.

Daire dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

1. Daire Başkanlığına Halil Koç yeniden getirildi, üyeliklere ise Ömer Faruk Yıldırım, Hasan Yılmaz, İbrahim Kolcu, Hamit Kocabey ve Ömür Topaç seçildi.

HSK Başkanvekilliği ve 2. Daire Başkanlığına Mehmet Akif Ekinci seçilirken; 2. Daire Sinan Esen, Ergün Şahin, Cumhur Şahin, Aysel Demirel ve Bilal Temel'den oluştu.