Kuvvetler ayrılığı prensibinin üç erkinden biri olan yargıda Savunma avukatlar aracılığıyla yerine getirilmektedir. Bu nedenle avukatlar yargının kurucu ve vazgeçilmez unsurudur.

Yürütme organının yargı yerlerinde temsil ve savunması kamuda çalışan ve 657 sayılı Kanuna göre görev yapan kamu avukatları aracılığıyla sağlanmaktadır. Kamu avukatları bu görevlerini yerine getirirken aynı zamanda idarenin hukuka uygun hareket etmesini sağladıklarından hukuk devleti ilkesinin gerçekleştirilmesinin sigortasıdır.

Kamu avukatları ağır bir sorumluluk altında görev yapmalarına karşın, özlük ve mali hakları aldıkları sorumlulukla uygun değildir. Kamu avukatları gerek çalışırken gerekse, emekli olduklarında ciddi mali sıkıntılar yaşamaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi, yargının kurucu ve vazgeçilmez  unsuru olan kamu avukatlarına öğrenim, mesleki sorumluluklarına uygun ve işe uyumlu ücret verilmelidir.

Bu kanun teklifi ile uzun süredir iyileştirme yapılmayan kamu avukatlarının mali haklarının iyileştirilmesi amaçlanmıştır” gerekçesi sunmak suretiyle aşağıdaki yazılı Kanun Teklifini TBMM’ne sunmuştur.