Türk-Alman Üniversitesinden:
TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 8/10/2017 tarihli ve 30204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk-Alman Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Çift anadal programı iki ayrı lisans programının Senato tarafından belirlenen gereklerini eş zamanlı yerine getiren öğrencilerin, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Devam zorunluluğu
MADDE 21- (1) Öğrencilerin derslere, uygulamalara, laboratuvar çalışmalarına, sınavlara ve dersin sorumlu öğretim elemanının gerekli gördüğü diğer akademik çalışmalara devam etmesi zorunludur.
(2) Devam zorunluluğu %60 oranından az olmamak üzere ilgili yönetim kurulu kararı ile program bazında artırılabilir. Devam zorunluluğuna ilişkin öğrencilerin bilgilendirilmesi dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yıl başında yapılır.
(3) Daha önce devam koşulu yerine getirilmiş dersler için yeniden devam koşulu aranmaz. Bu hallerde ara sınav ve/veya yarıyıl/yıl içi çalışması yükümlülükleri devam eder. Uygulamalı derslerde dersin işlenişinin gerekli kıldığı hallerde dersin sorumlu öğretim elemanının önerisi ve ilgili akademik birim kurulunun talebi üzerine ilgili yönetim kurulu kararı ile dersi daha önce almış ve devam zorunluluğunu yerine getirmiş öğrenciler için yeniden devam koşulu aranabilir. Bu husus dönem başlamadan önce dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından öğrenci bilgi sistemi üzerinden öğrencilere duyurulur.
(4) Bu maddede belirtilen bütün hususlar bakımından öğrencilerin devam durumlarının takibi, dersin sorumlu öğretim elemanları tarafından yapılır.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğe 21 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Sınavlar
MADDE 21/A- (1) Sınavlar, ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, muafiyet sınavı, ek sınav ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar yazılı, sözlü, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir.
(2) Her ders için öğrencilerin sorumlu oldukları sınav, ödev, uygulama, proje, laboratuvar ve benzeri çalışmalar, bu çalışmalara katılma koşulları, çalışmaların değerlendirilme şekilleri ve başarı notuna katkıları dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenerek yarıyıl/yıl başında öğrencilere duyurulur ve ilgili yönetim kurulundan geçirilerek ÖİDB’ye iletilir. Öğretim elemanının bir belirleme yapmadığı durumlarda, ilgili akademik birim kurulunca belirlenir.
(3) Staj, dönem projesi, bitirme projesi, bitirme tezi, seminer, uygulama ve benzeri dersler hariç, her ders için en az bir ara sınav veya yarıyıl/yıl içi çalışması ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılması zorunludur. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı en az %40’tır.
(4) Yarıyıl/yıl sonu sınavı uygulanan derslerde, bu sınava katılmanın şartlarını yerine getirmeyen öğrencilerin durumları, ilgili dersin yarıyıl/yıl sonu sınavından en geç üç gün önce dersin öğretim elemanı tarafından ilan edilir. Bu öğrenciler ilgili dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz; herhangi bir şekilde sınava girmiş olsalar bile sınavları geçersiz sayılır.
(5) Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin yarıyıl/yıl sonu sınavından sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bu sınava, yarıyıl/yıl sonu sınavına girme hakkına sahip olup sınava girmeyen, girdiği halde başarısız olan veya o dersten DC veya altı not alan öğrenciler girebilir.
(6) Mezuniyetleri için tek dersi kalan öğrenciler, dilekçe ile başvurmaları halinde bütünleme sınavından sonra fakülte tarafından açılacak tek ders sınavına girerler. Tek ders sınavına dersi hiç almamış olan veya devamsızlıktan kalan öğrenciler giremez. Bu sınavlarda alınan not tek başına değerlendirilir; CC ve üstü bir not alan öğrenci başarılı sayılır.
(7) Ek sınavlar, 30 uncu maddede belirlenen esaslara göre azami süre sonunda yapılan sınavlardır.
(8) Mazeret sınav hakkı, 12 nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca geçerli mazereti olup, ara sınavlara giremeyen öğrencilere tanınır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez. Sorumlu olduğu diğer çalışmalara mazereti nedeniyle katılamayan öğrenciye uygulanacak işlem, ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir.
(9) Gerekli durumlarda ders ve sınavlar, hafta içi mesai saatleri bitiminden sonra ve/veya cumartesi ve pazar günlerinde de yapılabilir.
(10) Spor karşılaşmaları, kültür ve sanat faaliyetleri ve yarışmalar gibi etkinliklerde kamu kurum ve kuruluşlarınca görevlendirilen öğrencilerin, bu etkinliklere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz. Bu öğrenciler, anılan süreler içinde giremedikleri sınavlara, ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen tarihte girer.
(11) Öğrenciler, sağlık raporlarının kapsadığı süreler içinde devamsız sayılır ve bu süre içinde hiçbir derse ve sınava giremezler. Bu süreler içinde ders veya sınavlara katılmış olan öğrencilerin, sınav sonuçları geçersiz sayılır ve bu öğrenciler açılacak olan mazeret sınav haklarından yararlanamazlar. Öğrencinin rapor süresi bitmeden derslere ve sınavlara girebilmesi için, sağlık durumunun düzeldiğini yeni bir sağlık raporu ile belgelendirmesi gerekir.”
MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Türk-Alman Üniversitesi Rektörü yürütür.