Ağız ve diş sağlığını korumak için çok çeşitli tedaviler uygulanıyor olması, her hasta özelinde ihtiyaçlara uygun ve optimum fayda sağlayacak tedavinin seçilmesine imkan vermektedir. Zirkonyum diş ve implant İstanbul ve diğer illerimizde en çok tercih edilen diş hekimliği prosedürleri arasında yer alır. Aynı şekilde ağızda çeşitli nedenlerle meydana gelen bir ya da birden fazla diş eksiğini gidermeyi sağlayan diş implantı İstanbul başta olmak üzere hemen her ilimizde giderek artan bir popülerliğe sahiptir. Kadıköy diş hekimi hizmetleri dahilinde zirkonyum diş ve implant tedavisi dışında pek çok farklı tedavi uygulanmaktadır.

Bir dişin ya da diş implantının tamamen kaplanmasını kapsayan diş restorasyonu prosedürü  kron olarak adlandırılmaktadır. Kron ya da kuron genellikle hastanın dişine ya da abutmente, diş çimentosu kullanılması yoluyla sabitlenmektedir. Kron üretimi yapılırken çeşitli materyaller kullanılması mümkündür. Bunun yanı sıra dişlerin mukavemetinin artırılması veya daha estetik bir görünüm elde edilmesi için de diş üzerine kuron yerleştirilmesi söz konusu olabilir.

Diş kaplama tedavilerinde kullanılan, son derece güçlü ve güvenilir bir madde olma özelliği taşıyan zirkonyum; günlük kullanımda meydana gelmesi olası aşınmaları ve yıpranmaları tolere etme özelliği taşır. Zirkonyum kronlar yarı saydam yapıları sayesinde estetik açıdan etkili sonuçlar alınmasını sağlayan işlevsel çözümler olarak öne çıkar. Işığı doğal dişlere benzer bir şekilde yansıttıkları için doğal dişlerle uyumlu bir görünüm elde etmek için zirkonyum diş kaplama tedavisi tercih edilebilir. Bu özellik, kronların ön dişlere uygulanacağı ve hastanın doğal dişleri arasına yerleştirileceği durumlarda önemli bir avantaj haline gelir.

Zirkonyum Diş Kaplama Neden Avantajlıdır?

Güçlü yapısal özellikleriyle dikkat çeken zirkonyum kronların korozyona uğraması söz konusu değildir. Genellikle porselen karışımlı metal kronlar kullanıldığında görülen siyah diş eti çizgisi, zirkonyum diş kaplama uygulamalarında söz konusu değildir. Zirkonyum kronlarda elektriksel iletkenlik bulunmadığı için hastalar tedavinin ardından sıcak ya da soğuk içecek tükettiğinde ağrı ya da hassasiyet hissiyle karşı karşıya kalmazlar.

Hastanın ağzındaki ön kısımda bulunan dişlerin üzerine veya doğal dişin yanına uygulama yapılacağı durumlarda zirkonyum kron kullanımı sıklıkla tercih edilir. Çünkü zirkonyum diş kaplama, estetik açıdan tatmin edici sonuçlar alınmasını sağlayan bir diş hekimliği prosedürüdür. Zirkonyum sağlam yapılı bir materyal olduğu için, metal çerçevelere gereksinim kalmaksızın kron üretme imkanı vardır. Zirkonyum malzemeden üretilen kronların doğal dişlerden ayırt edilmesi hemen hemen imkansız bir durum olduğundan pek çok hasta daha estetik bir görünüme sahip olmak için zirkonyum diş kaplama tedavisini tercih etmektedir.

Zirkonyum diş kaplama tedavisinin sağladığı diğer bir avantaj; hastanın doğal dişleriyle uyumlu boyut, şekil ve renk belirleyerek doğal bir gülüşe sahip olma imkanı vermesidir. Biyolojik uyumlu bir kaplama materyali olduğu için hastalarda tedaviye bağlı olarak alerjik bir reaksiyon gelişmesi riski yoktur. Buna bağlı olarak zirkonyum yalnızca diş hekimliği prosedürlerinde değil aynı zamanda genel cerrahi prosedürlerinde de yaygın kullanılan bir materyal olma özelliğine sahiptir.

Diş Restorasyonlarında Dayanıklı Çözüm: Zirkonyum Diş

Kapsamlı tedavi gören dişlerin korunması, kaplanması veya bir implantın üzerine yerleştirilmesi amacıyla diş hekimliğinde sıklıkla protez diş tedavisi uygulanır. Protez diş tedavisinin temel amacı, hastanın gülümsemesinin restore edilmesi ya da bir dişin korunması olabilir. Tedavinin hedefi her ne olursa olsun diş kronları, hastaların ağız sağlığını  ve estetik görünümü sağlama noktasında önemli bir rol üstlenir.

Diş keonu tedavisinde farklı avantajları ve dezavantajları olan çeşitli materyallerin kullanılması mümkündür. Seramik, reçine, altın ve paslanmaz çelik gibi malzemeler çok uzun zamandır kron diş tedavisinde kullanılmaktadır. Bu malzemelere göre kullanımı daha yeni olan zirkonyum sağladığı avantajlar sayesinde pek çok diş hekimi ve hasta tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Masal zirkonyumdan elde edilen bir oksit olan zirkonyum dioksit, diş hekimliği prosedürlerinde çoğunlukla diş implantlarında kullanılan titanyuma benzer özellikler taşıyan biouyumlu malzemeler kullanılarak üretilir. Zirkonyum kronlar 2000’li yılların başından bu yana diş restorasyon materyalleri olarak kullanılmaktadır. En çok kullanılan diş hekimliği prosedürleri arasında da giderek artan bir popülariteye sahiptir.

Daha estetik görünümlü dişlere sahip olmak isteyen kişiler genellikle zirkonyum diş kaplama tedavisini tercih ederler. Çünkü diş kronları, dişlerin görünümünü ve sağlığını geri kazandırma amacıyla kullanılabilecek en etkili diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Dolgu tedavisi uygulamak için çok büyük oyuğa sahip olan dişleri güçlendirmek için diş kaplama etkili bir yöntemdir. Renk sorunu ya da kırık olan dişleri onarma veya görünümlerini iyileştirme amacıyla da diş kaplama tedavisine başvurulabilir. Diş eksikliklerinin giderilmesi için köprü ve diş implantlarıyla olduğu gibi kanal tedavisi görmüş dişlerin korunması için de kron tedavisi sıklıkla uygulanır.

Restoratif prosedürlerde çiğneme kuvvetinin gerektirdiği basınca dayanma özelliğine sahip biyouyumlu materyallerin kullanılması, tedavinin başarısını doğrudan etkilediğinden zirkonyum diş tedavisinin uygulanması sıklığı giderek artmaktadır.