Cumhuriyet tarihinin en büyük affı olarak nitelendirilen vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren 6111 sayılı yasanın, bir yıllık tahsilat dönemi 31 Mayıs’ta doldu. Yasanın ilk bir yılında, vergi ve prim alacaklarını yeniden yapılandıran yaklaşık 6 milyon borçlunun 1 milyonu yükümlülüklerini yerine getirmediği için af hakkını kaybetti. Yani bir yılda 6 borçludan 1’si yapılandırmasını bozdu.

Belediyeler de aksattı

Vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasa ile borçluların gecikme faizleri silinmiş yerine ise, TÜFE ve ÜFE’ye endeksli bir faiz sistemi getirilmişti. Yine aynı yasa ile borçlulara 2 taksidi geciktirme hakkı da tanınmıştı. Buna rağmen, yaklaşık 1 milyon mükellef, yapılandırmanın ilk yılında, taksitlerini ikinin üzerinde aksattı. Ve söz konusu mükellefler, yeniden yapılandırma haklarını kaybetti. Borçlarını zamanında ödemeyerek haklarını kaybeden mükelleflerin gecikmiş borç tutarının ise 5 milyar lirayı geçtiği belirtildi. Yasa kapsamında, 6 milyon 32 bin dosyanın 58.3 milyar liralık borcu yapılandırılmıştı. Borçlarını zamanında ödemediği için yapılandırmaları bozulan mükellefler arasında, kamu kurumları da bulunuyor. Maliye Bakanlığı ve SGK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, vergi ve prim borcunu yapılandıran 2 bin belediyeden 500’ü taksitlerini düzenli ödemediği için yapılandırma hakkını kaybetti. Her iki kurumda, taksitlerini aksatan mükellefleri mektupla uyarıda bulundu. Ancak uyarılara rağmen, yaklaşık 1 milyon mükellef borçlarını ödemedi.

ŞİMDİ İKİNCİ FIRSAT VERİLECEK

Bir yıl içinde taksitlerini düzenli ödemedikleri için yapılandırma haklarını kaybeden yaklaşık 1 milyon mükellefe, yeni hak veriliyor. TBMM Genel Kurulu’nda geçtiğimiz hafta kabul edilen torba yasa tasarısına eklenen bir hüküm ile taksitlerini aksatan mükelleflere ikinci şans verilecek. Söz konusu mükellefler, gecikmiş borçlarını gecikme zammı ile birlikte öderlerse, yapılandırma haklarını yeniden sahip olacaklar. Ve taksitlerini kaldıkları yerden ödemeye devam edecekler.



39.4 milyarlık borcun 16.9 milyarı tahsil edildi

Yapılandırma sonrası toplam alacak 39.4 milyar

İlk 7 taksit sonrası toplam tahsilat 16.9 milyar

Yapılan tahsilatın toplam alacağa oranı % 43

7. taksitten beklenen tahsilat 1.1 milyar

7. taksitte gelen toplam tahsilat 910 milyon

7. taksit tahsilat oranı: % 81



Star