Yargıdan bu kez idari yargıyı kaosa sokacak bir karar çıktı. Aralarında Danıştay,Yargıtayve Adalet Bakanlığı’nda Genel Müdürlük yapan ve birinci sınıf hakimlerden oluşan heyetin 5-22 Nisan 2010 tarihinde yaptığı mülakat sınavlarının yürütmesi durduruldu. Şimdi Adalet Bakanlığı’nın mülakatta başarılı olarak ataması yapılan 300 adli yargı hakiminin hakimin görevine son vermesi gerekiyor. 300 hakimin bu süre içinde vermiş olduğu kararların geçerli olup olmadığı da ayrı bir kaos doğuracak.

KAYIT ALINMADI GEREKÇESİ 

Mülakatlarda başarısız olan adli yargı hakim adayı Adnan Özcanan’ın yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali için açtığı davaya bakanAnkara5. İdare Mahkemesi 23 Haziran 2010’da aldığı kararla, 300 hakimin atamasına ilişkin işlemin yürütmesini durdurdu. Oybirliği ile alınan kararın gerekçesinde “Mülakata giren davacıya sorulan sorular ile davacının sorulara verdiği yanıtların kayıt altına alınmaması nedeniyle davacı iddiaları ile dava konusu işlemin hukuka uygun olup olmadığı yolundaki denetim yapılamadığı” denildi. Kararda, “İşlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğacağından 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi” ifadesi kullanıldı.

SADECE BİLGİ ÖLÇÜLMÜYOR

Mülakat sınavları, Danıştay, Yargıtay ve Adalet Bakanlığı’nda Genel Müdürlük yapan ve birinci sınıf hakimlerden oluşan heyet tarafından gerçekleştiriliyor. Sınavlarda hakim adayının sadece bilgisi ölçülmüyor. Mülakat sınavlarında hakim adayı; muhakeme gücü, bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneği, genel ve fiziki görünümü, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, yetenek ve kültürü, çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı gibi konularda değerlendirmeye tabi tutuluyor.

300 KİŞİ MAĞDUR EDİLDİ

Öte yandan sınavlarda başarı göstererek atamaları yapılan 300 hakimin atamalarının iptal edilmesi anlamına gelen karar, söz konusu hakimler için kazanılmış hakların geri alınması anlamına da geliyor.

ESASI ÇÖZECEK KARAR

İdare Mahkemesi’nin, bir kişinin yaptığı başvuru üzerine atamasıHSYKtarafından yapılan 300 hakimin görevlendirmelerinin yürütmesini durdurması tartışma yarattı. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verirken davanın esasını çözecek tarzda karar veremeyeceği, açılan iptal davalarında sadece davacıyı ilgilendiren kısmın iptali için başvuru yapılabilirken tüm atamalar için karar alınması, mahkemelerin kendini idarenin yerine koyarak karar alamayacağı eleştirileri yapıldı. 



STAR