İSPANYA parlamentosu, 1492 yılında Engizisyon mahkemelerinin kararı ile sınır dışı ettiği Sefarad Yahudilerine çifte vatandaşlık hakkı verilmesini kolaylaştıran yasayı önceki gün kabul etti. Yaklaşık 1 yıldır devam eden meclis ve senatodaki görüşmelerin ardından son kez meclise gelen yasa 224 “evet” oyuna karşın, 3 “hayır” oyu ile kabul edildi.

3 yıl boyunca geçerli olacak yasa sürecinde başvuru sahiplerinin Yahudi dininin vecibelerini yerine getirmese de Yahudi geçmişten geldiklerini İspanya Yahudi Toplumları Federasyonu ya da bulundukları ülkelerde hahambaşılıklara onaylatmaları gerekiyor. 
Ayrıca İspanyolca testini geçmeleri, İspanya’ya özel bir bağları olduğunu ispatlamaları, masraflarını kendileri karşılamak suretiyle bu ülkeye gitmeleri gerekiyor. 2010-2013 yılları arasında 27 Türk vatandaşı İspanyol vatandaşlığına geçmişti. Türkiye’de 25 bin civarında Sefarad Yahudisi bulunuyor.

KRİZE SEFARAD UMUDU
Sefarad Yahudilerine verilen vatandaşlık hakkı ile dünyanın farklı yerlerinde yaşayan ve toplam sayıları 3.5 milyon olduğu tahmin edilen eski İspanyol Yahudilerinin ekonomik krizle zor yıllar yaşayan İspanya’ya sermaye girişinde bulunarak yatırım yapması bekleniyor.

‘2 YIL YAŞA’ ŞARTI KALKTI
YENİ karar 1 Ekim’de yürürlüğe girecek. 1982 yılında çıkarılan yasa gereği Sefarad Yahudilerinin soyundan geldiğini kanıtlayanlar 2 yıl kesintisiz olarak İspanya’da yaşamaları halinde vatandaşlık almaya hak kazanıyordu. Yeni kabul edilen yasayla, 2 yıl şartı kaldırılarak, vatandaşlık başvurusunun İspanya’ya gelmeden internet üzerinden yapılmasına imkân veriliyor.