Eskişehir’in Muttalip beldesinde 24 Ağustos’tan başlayarak aynı sokak üzerindeki evlerde 3 ayrı saldırıda 6 kişiyi öldüren katil zanlısı İhsan Doğu’nun “sağ olarak ve suç aletleriyle yakalanması” Eskişehir Valiliği tarafından ‘jandarmanın başarısı’ olarak değerlendirildi. Oysa ilk cinayetlerden başlayarak tedirginlik içinde zanlının yakalanmasını bekleyen mahalle sakinleri 12 Kasım’daki ikinci saldırıdan sonra zanlının bir türlü yakalanamamasına tepki göstermiş, Toprak ailesinden geriye kalan ikiz kardeşler, geceleri ‘nöbetleşe uyuyarak’ kendilerini korumaya çalışmışlardı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, “Eskişehir İl Jandarma Komutanlığının şüphelinin yakalanması amacıyla oluşturduğu ekiplerin yoğun faaliyetleri sonucu şüphelinin hareket kabiliyeti giderek azaltılmış ve yapılan başarılı operasyon sonucu şüpheli suç aletleri ile birlikte yakalanmıştır” denildi. Valilik ‘hareket kabiliyeti azaltıldı’ dese de 24 Ağustos’ta Toprak ailesinin evini pompalı tüfekle basıp 4 kişiyi öldüren ve 1 kişiyi yaralayan zanlının, 12 Kasım’da aynı eve ikinci kez baskın düzenleyerek bir önceki saldırıdan yaralı kurtulan Sadık Toprak’ı da öldürmesi ve 5 gün sonra yine aynı sokakta, aynı aileden 1 kişiyi daha öldürmesi “zanlı daha erken yakalanamaz mıydı” ve “tehdit altındaki aile korunamaz mıydı” sorularını gündeme getirdi. Tüm cinayetlerin bitişik konumdaki iki evde işlenmesi ise Valiliğin açıklamasındaki, “şüphelinin hareket kabiliyetinin giderek azaltıldığı” iddiasıyla çelişki oluşturdu.

24 Ağustos’ta başladı
Eskişehir’de, merkeze bağlı beldeyken mahalleye dönüştürülen Muttalip’te seri cinayetlerin faili İhsan Doğu, ilk katliamı geçen ağustos ayında yaptı. Koyunlar Mahallesi Zafer Sokak’ta oturan komşusu Yusuf Toprak’ın evini 24 Ağustos akşamı pompalı tüfekle basan İhsan Doğu, iftar sofrasında olan Yusuf Toprak (62), eşi Fatma (59), oğulları Selahattin (39) ve yeğen Zeynep Ruhan Toprak’ı (48) öldürdü. Yusuf Toprak’ın ikiz çocuklarından 35 yaşındaki Mehmet Sadık Toprak da yaralandı. Bir türlü yakalanamayan zanlı 12 Kasım günü aynı eve ikinci kez baskın yaptı ve ilk saldırıdan yaralı kurtulan Sadık Toprak’ı öldürdü. Mehmet Emin Toprak ise yan odaya kaçarak kurtuldu.
3 ay süreyle yakalanamayan İhsan Doğu, Kurban Bayramı’nın ikinci günü yine sahneye çıktı. Bu kez o evin karşısında, kiracı olan damadının boşalttığı evde pusu kuran Doğu, ilk baskında öldürdüğü Yusuf Toprak’ın eniştesi 71 yaşındaki Ziya Akın’ı evin penceresinden ateş ederek öldürdü.

Akılda kalan sorular

24 Ağustos’taki toplu cinayetten sonra Muttalip’te bazı kişilere haber gönderen Doğu, “Kalanları da öldüreceğim” diyerek tehditler savurdu. Bu tehditlerin nasıl ulaştığı yönünde bir takip yapılamaz mıydı?
Zanlının geceleri kadın kıyafetiyle mahalleye geldiği ve yeni bir saldırı için keşifte bulunduğu ihbarları yapıldı. Toprak ailesinden geriye kalan iki kardeş koruma istedi. Jandarma bir süre evlerinin önünde nöbet tuttu, sonra çekildi. Zanlı yakalanmadığı halde koruma önleminin kaldırılması bir ihmal miydi?
Zanlı aynı mahallede ve daha önce basılan evlerin karşısındaki boş bir evde pusu kurdu. Bu evde, 1 otomatik tüfek, 1 tabanca, 12 fişek yakalandı. Zanlının hedef aldığı aileye bu kadar yakın bir noktada bunca silah ve mühimmatla barınabilmesi nasıl mümkün oldu?
Zanlının, eşi ve oğlunun da aralarında bulunduğu 4 yakını son cinayetten sadece bir gün önce gözaltına alındı. Bölgeden uzaklaşmadığı sanılan ve damadının çıktığı evde yakalanan zanlının yakınları daha sıkı bir teknik takibe alınsa cinayetler önlebilir miydi?

Menzie: Güvenlik zinde olmalıydı

Zanlının aylar boyu yakalanamamasıyla ilgili olarak Radikal’e görüşlerini açıklayan eski İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, “Bu tür bölgelerde saklanma olanağı iyidir. İlk dört cinayetten sonra güvenlik güçlerinin zinde olması gerekirdi. Burada bir zaaf olmuş olabilir. Ayrıca bu adam yöre tarafından korunduysa bulmak o kadar kolay olmayabilir” dedi. Eski İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ise “Bir başarıdan söz etmek zor. İlk cinayetlerden sonra, koruma tedbiri olmasa bile bu kişilerin etrafında tertibat alınmalıydı. Sonuçta devletin hantallığıyla ilgili. Ortada bir başarı yok” dedi.



Radikal