Milas Kaymakamı Fuat Güler, hazırlanmış bilirkişi raporunda, istasyonun faaliyete geçmesine olur veren geçici kabul tutanağında imzası yer alan iki şüphelinin yargılanması gerektiğine karar verdi. Karara Aydın İdare Mahkemesi’nde itiraz edilmediği takdirde, 21 sanıklı davaya iki sanık daha eklenecek. Bu arada, Milas Güllük’te bugün anma etkinliği yapılıyor.
 
Milas Kaymakamı Fuat Güler’in 30 Mayıs’ta verdiği kararda, kapatılmış Güllük Belediyesi’nin 2005 yılında beldeye su getirilmesi, atık su tesisi yapılması ve tesisin işletilmesi işini Akfen İnşaat’a verdiği, sözleşmenin eski Belediye Başkanı Mehmet Yavuz Demir ile şirket yetkilileri arasında imzalandığı kaydedildi. 2008 yılında tesise ait TM4 terfi merkezinde “imalat yönünden eksik ve kusur görülmediği” yönünde geçiçi kabul tutanağı hazırlandığı, tutanakta Başkan Demir ile belde belediyesi adına İnşaat Mühendisi Hilal Canpolat’ın imzasının olduğu vurgulandı. Bilirkişi raporunda, geçici kabul belgesinde imzası bulunan yetkililerin, kazanın oluşmasında tali kusurlu oldukları ifade edilen kararda şöyle denildi:

“Kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinin kesin kabulü yapılmadan terfi merkezi giriş ünitesi kuyusunun ve TM4 terfi binasıyla kuyuların dibinde birikebilecek, havadan ağır gazları çalışma ortamından dışarı atacak havalandırma sistemleri ile ilgili eksiklikler tamamlanmadan geçici kabulünü yapan ve terfi merkezinin işletilmesine onay veren geçici kabul heyetindeki üyelerin iş kazasında oluşmasında tali kusurlu oldukları anlaşılmıştır.”

Yavuz ve Conpolat hakkındaki soruşturma izni, on gün içinde Aydın İdare Mahkemesi’nde itiraz edilmediği takdirde kesinleşecek ve iki şüpheli hakkında dava açılacak.

75 TL’lik maske bile yoktu
 
Güllük’te geçen yıl 17 Haziran’da kanalizasyon istasyonunda arıza çıkmıştı. İlkin sorunu gidermek için, sonra da arkadaşlarını kurtarmak amacıyla birbiri ardına kuyuya giren yedi işçi zehirlenerek ölmüştü.
 
Bilirkişi raporuna göre facia göz göre göre gelmişti. Kaba pisliklerin bir kuyudan diğerine geçmesini önleyebilmek için kullanılan elevatör kırılmış, kumanda panosu paslanmıştı. Sistem dört yıldır bozuk olduğu için bir işçi su geçirmez tulum giyerek merdivenlerden kuyuya iniyor, ızgarada birikmiş pislikleri eliyle temizleyip yukarıdan sarkıtılan kutuya dolduruyordu. İkaz levhası yoktu. Kapalı alana girecek personel eğitilmemişti.


 Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal