Mahkeme, atılı eylemin işkence suçunun unsurlarını taşıdığı gerekçesiyle 'görevsizlik' ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve başta İstanbul Barosu olmak üzere Barolarımız ile avukatların ısrarlı takipleri sonucunda açılan davanın duruşmasına; TBB adına Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun ile TBB Avukat Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. İbrahim Burak Eskici katıldı. İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Yönetim Kurulu Üyeleri, AHM Sözcüsü ve üyeleri ile Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Av. Zümrüt Canku Arslan'ın da hazır bulunduğu duruşmada, TBB adına söz alan Av. Gürkan Altun, sürece ilişkin "Türkiye Barolar Birliği olarak 19 Nisan 2019 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. Bu suç duyurusunda mahkemenizde sanık olarak yargılanan iki polisin dışında asayişten sorumlu üniformalı polisler, trafikten sorumlu üniformalı polisler ve müştekinin kafasına vuran polisler hakkında ve yine etkili eylemler esnasında suçun işlendiğine şahit olmalarına rağmen üzerlerine düşen ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında hem suç duyurusunda bulunduk, hem de valilik nezdinde disiplin gereğinin yapılması için idari başvuruda bulunduk" açıklamasında bulundu.

Altun, devam eden süreçte mağdur durumdaki avukatların şüpheli gibi gösterilerek tutuklamaya sevk edildiğini ve yaklaşık 4 hafta süren haksız ve hukuksuz ev hapsi yaşadığını söyledi. Avukatların sabit olan işkence ve eziyet suçları içeren muameleye tabi tutulmasını görmezden gelen ve onu şüpheli olarak soruşturan Cumhuriyet savcısı ve Sulh Ceza Hakimi için de TBB tarafından HSK'ya şikayette bulunulduğunu ifade eden Altun, valiliğin görevli memurlar bakımından soruşturmaya izin vermediğini ve bu karar üzerine TBB tarafından yargı yoluna başvurulduğunu kaydetti.

Altun, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 1. İdare Dava Dairesinin kararıyla polis memurları hakkında soruşturmanın yürütülmesi gerektiği yönünde karar alındığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Tüm bunlara rağmen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verilmiş, anılan karara yine TBB tarafından yapılan itiraz üzerine Sulh Ceza Hakimliğince takipsizlik kararı kaldırılmış ve eksik soruşturma, eksik fail, eksik suç gibi içeriklerle de olsa huzurdaki dava açılmıştır. Şimdi en azından bu olayın milat olması ve meslektaşımızın bizim de katkılarımızla sürdüreceği bir hak mücadelesinin sonuca varmasıyla, önce adaletin sonra da kamu vicdanının tecelli etmesi mümkün olacaktır kanaatindeyiz."

Altun, TBB adına katılma ve sanıkların tutuklu olarak yargılanması talebinde bulundu.

Mahkeme, TBB ve Baroların katılma talebini kabul ederek, atılı eylemin işkence suçunun unsurlarını taşıdığı gerekçesiyle, görevsizlik ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.