Bürosunda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Av. Servet Bakırtaş’ın Bakırköy Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasının 19 Ocak 2023 tarihindeki ilk duruşmasına; Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun, İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Egemen Gürcün, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız, Ankara, İstanbul ile İzmir Barosu Yöneticileri, TBB Avukat Hakları Merkezi Dönem Sözcüsü Av. Deniz Özbilgin ve çok sayıda avukat katıldı.

Başkan Yardımcısı Av. Gürkan Altun, TBB’nin Avukatlık Kanunu 110/3 ve 121/18 maddeleri uyarınca Baro mensuplarının genel menfaatlerini ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini koruma, mesleğe ve meslek mensuplarına yönelik hak ihlâllerine karşı avukatlık mesleğini ve meslektaşlarını savunma ve bu kapsamda her türlü yasal ve idarî girişimde bulunma sorumluluğu bulunduğunu ifade ederek davaya TBB adına katılma talebinde bulundu. Altun, mahkemede sanığın kasten ve tasarlayarak  Av. Servet Bakırtaş’ı ve sonrasında müvekkilinin teyzesi maktule Öznur Tufan’ı katlettiğini kaydederek, “Av. Servet Bakırtaş sadece avukatlık görevini ve bu görevin gereklerini yerine getirdiği için, sırf avukat olduğu için sanık tarafından canice ve soğukkanlı bir şekilde, hem de ofisinde katledilmiştir” dedi. “Sanığın olaydan bir yıl önce silah alması, avukatlık ofisinin bulunduğu yere daha önce de giderek keşif yapması, olay günü ablasını arayarak helallik istemesi ve sahte kimlikle kaçmaya çalışması hep birlikte değerlendirildiğinde eylemi tasarlayarak işlediği açıktır” ifadelerini kullanan Altun, sanığın üst hadden cezalandırılması yönünde beyanda bulundu.

TBB adına söz alan AHM Genel sekreteri Av. İbrahim Burak Eskici de sanığın savunmasında verdiği ifadelerin, eylemin tasarlanarak işlendiği yönünde ikrar niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Sanığın sorulara verdiği yanıtta kolluktaki ifade tutanağında yer alan polis memurlarını tanımadığını ve husumetinin olmadığını belirtmesi karşısında söylemediklerinin tutanağa geçirilmesinin söz konusu olmayacağını belirken Eskici, sanığın ifadesi esnasında müdafisinin olduğunu ve onun hukuki yardımından faydalandığını, sıcağı sıcağına ve usul hükümlerine uygun verilmiş olan ilk ifadesine itibar edilmesi gerektiğini kaydetti. Hem avukatlık ofisi önünde hem de maktulenin öldürüldüğü Mobilyacılar Sitesi’nde keşif yapan sanığın, avukatlık ofisine üst kattaki ofisten geldiğini ifade eden Eskici, sanığın Mobilyacılar Sitesi’ne de arka kapıdan giriş yaparak planını icra ettiğini, bu şekilde her iki cinayeti tasarlayarak işlediğini belirterek öldürme kastında şüphe olmayan sanığın üst hadden cezalandırılmasını talep etti.

Suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle TBB ve baroların davaya katılma taleplerini reddeden mahkeme, sanığın 3 hafta boyunca gözlem altında tutularak akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasına karar verdi. Sanık T.'nun tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, duruşmayı 26 Nisan 2023 tarihine erteledi.