Müsavat Dervişoğlu, taslağın Pasaport Kanunu, Avukatlık Kanunu, HSK Kanunu, Terörle Mücadele ve TCK başta olmak üzere, birçok konuda değişiklikler öngördüğünü anımsattı.

Türkiye'de adalet duygusunun zedelenmesinin en önemli nedenlerinden birinin HSK'nın kuruluşu ve yapısıyla ilgili olumsuzlukların olduğunu ileri süren Dervişoğlu, "Ancak taslakta HSK'daki olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir düzenleme yok. HSK'nın yapısının düzenlenmesi gerekir. Bir toplumda adalet duygusu zedelenirse zedelenmeyen kurum kalmaz. Türkiye'de adalete olan güven her geçen gün biraz daha aşınıyor, buna karşı tedbirler alınması lazım." dedi.

"Avukatlık sınavını kazanamayanlar yardımcı avukat olsun"

Avukatlık mesleği için getirilen sınava ilişkin de itirazları bulunduğunu, Türkiye'de 120 binin üzerinde avukat ve 83 bin hukuk fakültesi öğrencisinin olduğunu anımsatan Müsavat Dervişoğlu, "Sınavı kazanamayanlar için avukat yardımcılığı gibi uygulamalar getirilebilir. Avukatlık sınavını kazanamayan avukatlar, atanamayan öğretmenler durumuna düşebilir." dedi.

Dervişoğlu, avukatlara yeşil pasaport verilmesine olumlu baktıklarını ancak bu haktan diğer meslek gruplarının da faydalanması gerektiğine işaret ederek, "Belli bir süreyi dolduran devlet memuruna, iş adamlarına yeşil pasaport veriliyorsa, diğer meslek gruplarına da verilmesi gerekiyor. Basın mensupları için de bu hakkın verilmesi gerekir." önerisinde bulundu.

Geçmiş dönemlerde kısmi af kararlarının çıktığını, daha sonra bu kısmi affın genel affa dönüştüğünü hatırlatan Dervişoğlu, şimdi de toplumda bir af beklentisinin olduğunu ancak bu beklentiyi karşılayacak bir düzenlemenin yapılmadığını kaydetti.

Türk milletinin kabul etmeyeceği bir affa karşı olduklarını kaydeden Dervişoğlu, "Terör suçluları, kadına karşı işlenen suçlar, ırza tasallut, uyuşturucu tacirlerini kapsayacak bir affı destekleyemeyiz. Toplumun sosyal nizamına zarar veren suçları affederseniz o suçların yeniden işlenmesine neden olursunuz. Eğer kader kurbanlarının beklentilerine bir düzenleme yapılacaksa biz İYİ Parti olarak doğru bir pencereden yaklaşır ve ona göre hareket ederiz." değerlendirmesini yaptı.