Ankara Barosu'na üye olmak isteyen avukatlık stajını tamamlamış stajyerlerin ruhsatname maliyeti 8 bin 412 lirayı buluyor.

Ankara Barosu, ruhsat başvurusu için istenilen evraklar listesine göre; Giriş keseneği 4.137,00 TL, kimlik ve ruhsat ücreti 420,00TL, ruhsat harcı: 3.855,30 TL olmak üzere toplam maliyet 8.412,30 TL

"MESLEK EROZYON İÇERİSİNDE"

Ruhsat maliyetine tepki gösteren Avukat Hakları Grubu - Ankara Danışma Kurulu Üyesi Av. Berat Dövücü, "Mevcut tarife mesleğimizin geldiği noktayı tasvir eden olgulardan yalnızca birisi. Ne yazık ki mesleğimiz son 10 -15 yıldır gerek ekonomik gerekse meslek kültürü anlamında ciddi bir erozyon içerisinde." dedi.

STAJYER AVUKATLAR İŞÇİ AVUKAT OLUYOR

hukukihaber.net'e konuşan Dövücü, sözlerine şöyle devam etti. "Stajyer avukatlık uzunca bir süredir üstat-öğrenci ilişkisine dayalı bir eğitimden ziyade ucuz işgücüne dönüşmüş durumda. Hali hazırda bir çok stajyer, asgari ücretin altında çalışmakta. Bu stajyerlerin büyük bir kısmı staj dönemini müteakiben işçi avukat olarak aramıza katılıyorlar. İşçi avukat olarak bağlı çalıştıkları yerlerde aldıkları ücretler asgari ücret veya biraz üzerinde bir rakam oluyor.

STAJYER AVUKAT İÇİN ASTRONOMİK 

Bu noktada stajyer avukatlar piyasanın çirkin yüzüyle en erken tanışan meslektaşlarımız. Üstüne üstlük mevcut ruhsat masrafı (gerek giriş keseneği gerek aidat gerekse Adalet Bakanlığı ruhsat harcı gibi kalemlerin tamamı) stajyer avukat için astronomik bir hale gelmiş durumda.

Stajından sonra işçi avukat olarak aramıza katılan meslektaşlarımız için ruhsat maliyeti neredeyse bir maaş tutarında. Serbest çalışan olarak aramıza katılan meslektaşlarımız ise zaten CMK, Adli Yardım tarifesinin düşüklüğünün sıkıntılarını çekmekte. Bazı meslektaşlarımız TBB’nin belirlediği asgari ücret tarifesi sınırında hatta aşağısında iş yapmak durumunda kalıyorlar. Zira Bağkur primlerinin ve vergilerin geldiği hâl ortada. 

EKONOMİK OLARAK YIPRATIR

Sonuç olarak mevcut ruhsat masrafı mesleğe yeni başlayan avukatların büyük bir kısmını ekonomik olarak ciddi bir biçimde yıpratacak düzeylere ulaşmıştır diyebiliriz."

NASIL ÖDENECEK?

Sosyal medya üzerinden ruhsat maliyetine tepki gösteren avukatlar ise şu ifadeleri kullandı;

"Stajda çoğu stajyer avukat ücret alamıyorken ya da düşük rakamlar söz konusu iken nasıl ödenecek

Avukat sayısı çok artıyor, önlem alalım derken böyle bir önlemi kast etmemiştik??

Kredi çekip ruhsat alırlar artık.

Bu kadar parayı verip ruhsat alacaksınız, sonra ilk iş başvurunuzda bundan daha aşağı bir ücret teklif edecekler muhtemelen. Muazzam bir meslek."

İşte o evrek listesi;

Ankara Barosu 

RUHSAT BAŞVURUSU İÇİN İSTENİLEN EVRAKLAR LİSTESİ (STAJ BİTİMİNİN ERTESİ GÜNÜ) 

L-STJ-RUHSAT BV

-GİRİŞ KESENEĞİ

-Aidat(Dönemsel Yıllık Kesenek)

(2023-OCAKAYI için geçerlidir.)

-T.B.B KESENEĞİ

1-RUHSAT BAŞVURU

KAYDİESİ TOPLAMI

   3108.00-TL.

   777.00-TL  

   252.00-TL

         +

   4137.00TL

 

 

KİMLİK ÜCRETİ

   120.00 TL

2-Adalet Bakanlığı Ruhsat Harcı

  3855,30-TL

3-Türkiye Barolar Birliği

Ruhsat Ücreti

 

  300.00-TL

Not: 1-Başvuru Staj Kurul Sekreterliğine yapılacaktır.

2-Başvuru sırasında Yukarıdaki evrakların tümü ile T.C. Kimlik No’nun hazır bulundurulması gerekmektedir.

3- Staj bittikten sonra ruhsat başvurusu için bir 6 ay ve daha fazla ara verenler; Ankara ikametgâhı ve Sağlık raporu getirmeleri gerekmektedir.

4- Staj sonrası askerlik yapanlar için mutlaka terhis belgesi eklenecektir.

5- Staj süresinde ya da staj sonrasında evlilik yapan bayan adayların her iki soyadına göre, ayrı ayrı, arşiv kayıtlı sabıka kaydı getirmeleri ve evlilik cüzdanının ilk üç sayfasının fotokopisi ayrıcı yani kimliğinin onaylı fotokopisini getirmesi  gerekmektedir.

Ö  R  N  E  K     :

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI’NA

Avukatlık stajımı tamamlamış bulunmaktayım.

Avukatlığa kabul için gerekli niteliklere sahip olduğumdan, Baronuz Levhasına kaydımın yapılarak ruhsatnamenin verilmesini saygılarımla arz ederim.

Tarih

Adı ve Soyadı

(İmza)

İş Adresi :

Tel         :

Ev Adres :

Ev Tel     :

GSM       :