Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, Lozan Anlaşması'nın 94. yılına ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Büyük güçler tarafından bölgemizin yeniden şekillendirilmeye, Şark Sorununu güncellenmeye yönelik girişimleri karşısında Lozan’ın kazanımlarının kararlılıkla savunulması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir." ifadeleri kullanıldı.

İşte o açıklama:​
"Şark Meselesi (Doğu Sorunu) Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasının batılı büyük devletler tarafından paylaşılmasının anahtar sözcüğü idi. Siyasi coğrafyası, aynı zamanda çok zengin bir enerji coğrafyası olan Osmanlı imparatorluğunun terekesi sulh yoluyla pay edilemeyince savaş kaçınılmaz hale gelmişti.
Birinci Dünya Savaşı olarak tarihe geçen büyük savaş, iki bağlaşık blok arasında dört yılı aşkın bir süre, üç kıtada, çoğu da Osmanlı imparatorluğunun toprakları üzerinde cereyan etti. Savaş, Osmanlı İmparatorluğunun dahil olduğu ittifakın (Almanya, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu) yenilgisiyle bitti.
Başını Britanya İmparatorluğunun çektiği savaşın galipleri (İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan vd.) Osmanlının mirasına konmanın yanında, Türk ulusunun Anadolu coğrafyasından da tasfiyesine kadar uzanacak bir proje ile Şark Sorununu temelli kapatmak istiyorlardı. 
Mondros Silah Bırakışmasının  (30 Ekim 1918) ardından dayatılan Sevr Antlaşması (10 Ağustos 1920) Şark Sorunu denen yüzyıllık parantezin ebediyen kapatılması demekti.


Odatv.com