Kontrgerilla ilgili soruşturma yaparken, 24 Mart 1978'de öldürülen Savcı Doğan Öz'ün eşi Emekli Hakim Sezen Öz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tekik Kurulu'nun kozmik odalarında yapılan aramayı eleştiren CHP lideri Deniz Baykal'a sert tepki gösterdi. Sezen Öz, Türkiye'nin karanlık geçmişiyle yüzleşmesinde kilometre taşı olarak görülen aramalarla “Kozmik odadan patates çıktı” diyerek dalga geçen Baykal'ı için “Açıklamasını ayıplıyorum. Taraf tuttukları kesin” dedi.

ARAŞTIRILMASINI CHP İSTEMİŞTİ

19 yıl önce Kontrgerilla'nın araştırılması için Meclis'e önerge veren CHP'nin lideri Baykal'ın “Kozmik Patates' açıklamasını şiddetle kınadığını söyleyen Sezen Öz “Sayın Baykal'ı ve açıklamasını ayıplıyorum. Herhalde bunlar karşı taraftalar ya da hafife alıyorlar aramayı. Ama bir taraf tuttukları kesin' dedi. Öz, Baykal'ın açıklamasını eleştirirken Kontrgerilla'nın siyasetin içine sızmasıyla ilgili önemli bir hatırlatmada bulundu. Öz, dönemin Özel Harp Dairesi Başkanı Orgeneral Kemal Yamak'ın CHP lideri Bülent Ecevit'e “CHP'nin içinde de Özel Harpçi milletvekilleri var” dediğini hatırlattı.

HAKİM VE SAVCI DA PATATES Mİ?

STK'daki 'Kozmik Oda'dalarda yapılan aramaların çok doğal olduğunu belirten Sezen Öz, “Böyle bir konu hafife alınabilir mi? Görevini yapan bir hakim ve savcı var orada. Deniz Baykal'ın patates açıklamalarını çok ayıplıyorum' diye konuştu. Bazı çevreler ve muhalefetin 'kozmik aramalarla devlet sırrı ifşa olacak' eleştirilerine de değinen emekli Hakim Sezen Öz şöyle konuştu:

SAVAŞTA MIYIZ Kİ SIR OLSUN

“Neymiş sır. Bir savaş geçirsek, ya da savaşta olsak o zaman devlet sırrı söz konusu olabilir. Eşim Doğan da cinayet araştırmalarında engellemelerle karşılaştı. O zaman da bugünkü gibi 'sır odası' diye bir oda vardı. Bunca yıldır öldürülmüş, adına da sır denilmiş bazen fail-i meçhul denmiş. Eğer bunlar buradaysa açığa çıkartılması lazım. Kurşun deliklerinden hala kanlar akıyor. Bu tarz bir şey varsa devlete de yakışmaz o kuruma da insanlığa da yakışmaz. Bunu mutlaka temizlemek zorundadır. Kurum olsun devlet olsun bunu ayıklamak zorundadır' dedi. Doğan Öz ismi son olarak, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddisıyla ilgili soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili'ye gönderilen tehdit mektubundaki “Bu işin peşini bırak sonun Doğan Öz gibi olur” cümlesiyle gündeme gelmişti.

Katilin annesine kırmızı plaka

Savcı Doğan Öz 24 Mart 1978 sabahı işine gitmek üzere arabasına binerken evinin önünde vurularak öldürüldü. Cinayet sanığı İbrahim Çiftçi yakalandı. Suçunu itiraf etti. Bazı tanıklar da kendisini teşhis etti. Sanık yargılanırken 12 Eylül 1980 askeri darbesi gerçekleşti. Askeri mahkeme, sanığı idama mahkûm etti. Dosya Askeri Yargıtay'a gitti. O ana kadar cezanın onaylanmasını isteyen Askeri Yargıtay savcısı, jet hızıyla fikrini değiştirdi ve karara itiraz etti.

Bunun üzerine dosya Askeri Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kurulu'na gitti. Genel Kurul 15 üye ile toplandı. 8 üye delil yetersizliğinden sanığın beraatini isterken 7 üye idam yönünde oy kullandı. Bu tek oyluk farkla İbrahim Çiftçi aklandı ve tahliye edilmesi yönünde karar alındı.

LASTİĞİMİ PARÇALADILAR

Dosya yeniden idam cezasını veren ve dosyaya egemen olan mahkemeye gitti. Mahkeme, yargı tarihine geçecek bir kararla İbrahim Çiftçi'yi beraat ettirdi. Sezen Öz “Her duruşmaya gidişimiz bir olaydı. Kırmızı plakalı arabayla sanık İbrahim Çiftçi'nin annesini taşırlardı. Davayı takip etmememiz için uğraştılar. Arabamın lastiğini bıçakladılar' diye konuştu.

Eşimi de siyasiler engelledi

Sezen Öz, Baykal'ın 'patates' açıklamasının kendisine eşi Doğan Öz'ün kontrgerillayı araştırırken başından geçen bir olayı hatırlattığını söyledi. Öz şöyle konuştu: “Doğan, Site yurdunda arama yaptırdı. Soruşturmasını yaptığı Levent Özyurt'un katilinin kullandığı tabanca ve bıçağı bir lise yurdunda bir dolapta buldu. Doğan'ın bir kere gelip de aramada bulunmasını emniyetten bir başkomiser engellemeye çalıştı. 'Biz aradık savcım sizin girmenize gerek yok' diye. Onun üzerine Doğan da 'kenara çekilin' deyip aramaya başladı. Doğan orada gençlere herkes dolabının başına geçsin diyor. Herkes dolabının başına geçerken bir tek dolap sahipsiz kimse yanaşmıyor ona. Doğan bu dolabı açın kırın diyor. Sahibi kim felan diye soruyor tabi. Dolaptan içinden cinayette kullanılan silah bulunuyor. Ertesi gün bir siyasi, 'Savcı Doğan Öz'e evliyalar mı malum etti de gitti buldu' şeklinde açıklama yaparak büyük patırtı koparttı.”