Belçika Kişisel Gizliliğin Korunması Komisyonu, sosyal medya sitesi Facebook’u Belçika ve Avrupa Birliği’nin kişisel gizlilikle ilgili kanunlarını tanımadığı gerekçesiyle mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Geçen ay, sosyal medya sitesinin kullanıcıların kişisel verilerini “saygısızca kullandığı” yönünde bir rapor yayımlayan Komisyon adına konuşan Başkan Willem Debeuckelaere, “Facebook, Belçikalıların neredeyse yarısının üyesi olduğu tam bir sosyal ağ. Ancak Facebook’un üyelerinin ve tüm internet kullanıcılarının mahremiyetini korumaya yönelik çağrıları göz ardı etmesi artık önlem alınmasını gerektiriyor” dedi.

Debeuckelaere, Facebook’un ve Facebook’la ilişkili tüm internet sitelerinin “kişisel gizliliğinin korunmasına” ilişkin kurallara uygun çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Belçika’da yayımlanan DeMorgen gazetesine konuşan Debeuckelaere, Facebook’un faaliyetlerinin hoşgörülemeyeceğini ve mahkemenin sosyal ağın kişisel gizliliğin korunmasına yönelik uygulamalarını değiştirmeye zorlayacağını umduğunu söyledi.

Komisyon, Şubat ayında Facebook’un kişisel gizliliği nasıl ihlal ettiğine ilişkin bir rapor yayımlamış, kullanıcıların kendilerini “sponsorlu içeriklerden” ya da konum bilgisinin toplanmasından korumalarının ne kadar zorlaştırıldığı hakkında örneklere yer vermişti. Raporda sosyal medya sitesinin üçüncü taraflara ait reklam içeriklerinin kullanıcı profillerine göre gösterilmesine yönelik politikalarının yasal olarak gerekli “onay” standartlarını karşılamadığına dikkat çekilmişti.

FACEBOOK’UN AVRUPA’DA BAŞI DERTTE

Facebook’a yönelik benzer girişimleri bulunan tek Avrupa ülkesi Belçika değil. Sosyal medya sitesinin Fransa, İspanya, İtalya ve Hollanda’daki özel hayatın gizliliğinin korunmasıyla ilgili kurumlarla da başı dertte.

Hollanda’da internet ortamında kişisel gizliliğinin korunmasıyla ilgili uygulamaları denetleyen Veri Koruma Otoritesi, kullanıcıların fotoğraf ve verilerini kullanma biçimi nedeniyle Facebook’la karşı karşıya gelmişti. Facebook, tartışma yaratan bir politika değişikliğiyle kendi kendisine kişilerin fotoğraf ve bilgilerini ticari amaçla kullanma yetkisi vermişti.

Bu başlıklarda eleştirilere maruz kalan Facebook yöneticileri, koyduğu şartların ve uyguladığı politikaların kullanıcılar tarafından daha rahat anlaşılır olmasını sağlayacağını vaat etmiş, “Güncellemelerimizin ilgili yasalara uygun olduğuna eminiz” demişti.