Paris’te bir hayvanat bahçesi, gizemli bir organizmayı ziyaretçilerin ilgisine sunuyor.

“Damla” (Blob) adı verilen organizma ilk bakışta mantara benziyor. Sarımsı, tek hücreli canlının hayvan özellikleri gösterdiği belirtiliyor. Gizemli canlı “Damla”, 720’yi aşkın cinsel organa sahip ve dişi veya erkek olarak tanımlanamıyor.

Paris’te Doğa Tarihi Müzesi’ne bağlı zooloji parkının yayımladığı basın bültenine göre, tek hücreli canlı, bacakları ve kanatları olmadan hareket ediyor. İkiye ayrılması durumunda 2 dakika içinde birleşerek kendini iyileştiriyor. Ağzı, midesi, gözleri olmadan yiyeceğini algılayıp sindirebiliyor.

Paris’te bugün zooloji parkında ziyaretçilere açılacak canlıya ilişkin konuşan müze müdürü, “Damla, doğanın bir gizemi” ifadelerini kullandı.

Yetkili, “Bizi çok şaşırtıyor çünkü beyni olmamasına rağmen öğrenebiliyor. Ve iki Damla’yı birleştirirseniz bir tanesinden diğerine bilgi akışı sağlanabiliyor” diye konuştu.

Myxomycetes familyasının bir üyesi olan Blob, cıvık mantarlar kategorisinde görülüyor. Ancak bu haliyle ne bir mantar ne de bir hayvan olarak sınıflandırılıyor. Biyologlar henüz karar vermedi.

Paris Doğal Tarih Müzesi Müdürü Bruno David'e göre "doğanın gizemli canlılarından biri olan" Blob'un ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Uzmanlar, Blob'un rutubetli orman arazisi altında, ışıktan uzakta yaşadığına dikkat çekiyor.

"Blob bir hayvan gibi davranışlara sahip" diyen David, Blob'un öğrenme kapasitesine dikkat çekmek için labirent deneyi yaptıklarını ve yemeğe ulaşmak en kısa yolu keşfettiğini belirtiyor. David Blob'un diğer özlliklerini çöşle sıralıyor:

"Önüne bir engel koyduğumuzda -mesela Blob tuzdan nefret ediyor- tuzdan bir engel. Arkasında yiyecek de olsa o engele doğru ilerlemiyor. Bu engeli aşacak alternatif yollar buluyor. Çok hızlı öğreniyor. Eğer iki Blob'a aynı deneyi uygularsak biri öğrendiğini diğerine aktarıyor."

Vahşi hayatta benzer canlıların varlığı biliniyor ancak ilk kez bu tür bir organizma 19 Ekim'den itibaren Paris'te hayvanat bahçesinde ziyaret edilebilecek.