Boşanma davanızda başarılı bir sonuç almak istiyorsanız bu süreçte asla yapmamanız gerekenler;

1-) Gerçekleri asla avukatınızdan saklamayın. İyi ya da kötü, avukatlar mahkeme salonundaki gerçeklere hazırlanabilir ve bunu ancak gerçekleri bilirlerse yapabilirler. Sürpriz, boşanma davasının ortasında asla iyi bir şey değildir. Uyuşturucu kullanımı, gizli varlıklar veya evlilik birliği içerisinde edinilen varlıklarının tahrip edilmesi, hakime olan güvenilirliğinizi yok edebilir ve avukatınız onlarla önceden ilgilenmeye hazır değilse, boşanma davanızın sonuçlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Sır saklamak sadece boşanma davanızda size zarar verebilir.

2-) Cinsel birliktelikten kaçının. Boşanma sırasında hamile kalmak asla akıllıca değildir. Sorunlarınızı daha da karmaşıklaştırır. Boşanmanızdaki sonucu bile engelleyebilir. Mahkeme, çocuğunuzun babasının kim olduğunu araştırmalı ve o bebek için kimin nafaka ödeyeceğini belirlemelidir. Mahkeme babanın kimliğini öğrenmeyi beklerken boşanma dava süreciniz haliyle uzayacaktır. Belki de bu sebeple binlerce tazminat ödemek zorunda kalacaksınız.

3-) Facebook'ta veya başka bir sosyal medya sitesinde yorumlar yayınlamayın. İnternette artık hiçbir şey özel değil. Boşanma davasında avukatların delil bulmak için ilk başvurdukları yer genellikle sosyal medyadır. Boşanma davası sürecinde Facebook, Twitter, Instagram dahil sosyal medya hesaplarınızda hiçbir şey yayınlamayın. Sosyal medyadaki yayınlar size karşı kanıt olarak kullanılacaktır.

4-) Hakimin, mahkeme katibinin, eşinizin veya çocuklarınızın önünde öfke göstermeyin. Duygularınızı içinizde tutun. Sizin için duygusal olarak çok zor bir zaman olduğunu anlıyorum. Bununla birlikte, yanlış kişinin önünde yanlış zamanda öfke gösterirseniz yalnızca öfke yönetimi probleminiz olduğu izleniminin oluşmasına neden olursunuz. Bu durumda, müşterek çocukların velayeti ya da kişisel ilişki tesisi hakkında karar veren hakimde, olumsuz kanaat uyandıracaktır.

5-) Bir terapiste gitmeyi reddetmeyin. Şimdiye kadar herkes yas tutmanın beş aşamasını duymuştur. Herkes yas tutmanın beş aşamasında aynı hızda olmayabilir. Çoğu zaman, boşanma sürecindeki bir birey öfke aşamasında sıkışıp kalabilir. Boşanma ile uğraşırken yaşayacağınız tüm duygulardan geçmenizi sağlamak için bir terapistin yardımını almak, sizin için en doğru karar olacaktır. Terapistler eşinizle, çocuklarınızla nasıl daha iyi iletişim kuracağınız ve çocuklarınıza nasıl iyi ebeveyn olabileceğiniz konusunda da size bazı önerilerde bulunacaktır.

6-) Eşinize hakaret ve küfür içerikli mesajlar göndermeyin. Bunların hepsi mahkemede aleyhinize delil olarak kullanılacaktır. Eşinizden böyle bir mesaj alsanız bile, buna cevap vermeyin. Eşinize bu tarz bir mesaj yazdığınızda, birkaç ay içinde bir hakim tarafından okunacağından emin olabilirsiniz.

7-) Arkadaşlarınızı, komşunuzu, akrabalarınızı, kuaförünüzü dinlemeyin. Her boşanmanın farklı bir dinamiği vardır. Komşunuzun yaşadıkları ile yaşadıklarınız benzer olsa da aynı sonuca ulaşamayabilirsiniz. Ya avukatınıza güvenin ya da güvenebileceğiniz bir avukat bulun. Boşanma mahkemesinin bir hakkaniyet mahkemesi olduğunu unutmayın!

8-) Çocuklarınızın önünde eşiniz hakkında yorum yapmayın. Eşiniz hakkında yapacağınız kötü yorumlar sadece çocuklarınızla olan ilişkinize zarar verme olasılığını artırır. Ayrıca boşanma davasında pedagoglar vasıtası ile düzenlenen sosyal inceleme raporunda çocuklar onlara söylediğiniz her şeyi anlatacaktır.

9-) Kendi avukatınız olmayın. Evet, her şeyi bildiğinizi anlıyorum. Bilmediklerinizi de internette bulabilirsiniz. Bu şekilde tasarruf edeceğinizi düşünüyorsunuz. Ne yazık ki, gerçek şu ki, uzun vadede daha fazla zarara uğrayabilirsiniz. Boşanma davasında yapılan hataları düzeltmek için harcayacağınız para, ilk etapta doğru bir şekilde yapılması için harcayacağınız miktardan daha ağır basacaktır.

Unutmayın, boşanma hukuki bir süreçtir. Bırakın bu hukuki süreci en iyi şekilde avukatınız yürütsün, siz ise hayatınıza kaldığı yerden devam edin.

Av. Burcu ÇALIŞKAN