Bursa'nın 600 yıllık mahallesi Doğanbey'in kaderi 2007 yılında kentsel dönüşümle birlikte değişti.  Yıllarca dönüşüm bekleyen mahalle sakinleri bakımsızlıktan dökülen evlerini 13 katlı lüks konutlar karşılığı Osmangazi Belediyesi’ne vererek kiraya çıktı. Vatandaşlara Osmangazi Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile yürütülen 'kentsel dönüşüm projesi'nde 2 bin 400  lüks konutun 18 ayda bitirileceği taahhüt edildi.

4.5 YIL GEÇ TESLİM EDİLDİ

50 metrekare yere sahip mahalle sakinine bile borçlanmadan 75 metrekarelik daire teslim edileceği vaadinde bulunuldu. Fakat dairelerin teslimi gecikti, yapımı 18 ay değil 70 aya uzadı. Mülk sahipleri 6 yıl boyunca kirada oturmak zorunda kaldı. Yaşanan mağduriyetler bununla sınırlı kalmadı. 2011 yılında TOKİ daha önceki planlardaki 75, 112 ve 150 metrekarelik üç daire tipini değiştirdi.

Böylece herkesin evinin metrekaresi vatandaşın iradesi dışında büyütüldü. Bu mülk sahiplerinin borçlarının da artmasına neden oldu. Örneğin 150 metrekarelik daire 220 metrekare olunca bir vatandaşın 52 bin liralık borcu da bir anda 280 bine yükseldi. Bu durum karşında şok geçiren mülk sahiplerine ayrıca borçları ödememeleri karışında sözleşmelerin fes edileceği bildirildi. Çaresiz kalan mülk sahiplerinden kalp krizi geçirenler, intihara kalkışanlar oldu.

Uzayan kira masrafı yüzünden kimisi eşinden boşandı kimisi ise yıllarca evliliğini ertelemek zorunda kaldı. Yaşanan mağduriyet üzerine hak arama yoluna giden vatandaşlar bu durumu yargıya taşıdı. Projede yer alan bin 500 kişi hak ihlali gerekçesiyle TOKİ ve Osmangazi Belediyesi’ne dava açtı. Bursa 3. 4. 6. 7. ve 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davalarda gelinen noktada bilirkişi ve keşif incelemeleri başladı.

13 YERİNE 22 KAT

Haksız şekilde borçlandırılmaya tepki gösteren vatandaşlar dernek çatısı altında birleşti. Doğanbey Konutları Komşu Birliği Derneği Başkanı Mehmet Aslan 6 yıl boyunca verilen hiçbir sözün tutulmadığının altını çizerek şöyle konuştu: “TOKİ 400 tane binayı kendine aldı. 13 katlı olması gerek apartmanlar 22 kata çıktı. Çok ciddi borçlar çıkardılar. Böyle olacağını bilseydik asla imza atmazdık. Bizi evleri almaya mecbur bıraktılar. Bu durumun sebebini sorduğumuzda bir açıklama dahi yapmadılar. 'Biz TOKİ olarak böyle takdir ettik' dediler."

MAĞDUR VATANDAŞLAR TEPKİLİ:

KALP KRİZİ GEÇİRDİM

Akile Yılmaz (55): Gelirim 750 lira bunun zaten 400'ünü kiraya veriyordum. Birde 58 bin lira borç çıktığını duyunca kalp krizi geçirip ameliyat oldum. İnsanları resmen sinir hastası ettiler. Borçlar yüzünden intihara kalkışanları dahi duyduk.

POLİS ZORLA EVDEN ÇIKARTTI

Murat  Sevim: Kira ödeyecek durumum kalmamıştı. Sokakta da kalamayacağıma göre bende çilingir çağırıp kapıyı açtırdım. Bayram arefesi kaymakamlık kararı ile polis zorla beni evden çıkarttı. Biz polisi görünce saygımızdan kenara çekilen insanlarız. Sırf evin borcu var diye kendi evimde oturamadım aylarca" şeklinde konuşuyor.

YANGIN ALARMI BOZUK

Mustafa Karacalar: Bir motorsiklet bodrumda saatlerce yandı ama alarm çalışmadı. Bir odada sigara içiyorsunuz bir anda kafasına göre çalışmaya başlıyor. Binanın her yerinde kamera var sözde ama onlarda çalışmıyor. Hırsızlık oldu fişleri bile takılı değildi.

ŞELALE GİBİ SU AKIYOR

Melike Topçu: Üst katlardan tuvalet ve banyoda şelale gibi su akıyor. Odalarımızı dahi su basıyor. Öte yandan mutfak dolapları dahi sorunlu. Dolabın kapağını açtığımda mutfak dolabı düştü. Az daha altında kalıyordum. Evin birçok yerinde rutubet var. Bir sabah kalkıyorsun duvarın biri rutubetten komple yere düşmüş. TOKİ'nin lüks konut diye yaptığı evler resmen dökülüyor. Dışardan baktığında lüks konut ama nereyi tutsan elinde kalıyor.”

BİN 500 DAVALI MÜVEKKİL VAR

Avu­kat Fa­tih Ter­can: Bin 500'e ya­kın mü­vek­ki­li­miz var. Bun­lar­la il­gi­li ola­rak açı­lan çok sa­yı­da da­va var. Tes­li­mat­la­rın geç ya­pıl­ma­sı, ima­lat­la­rın kö­tü ya­pıl­ma­sı. İlk söz­leş­me­ler­de be­lir­le­nen ra­kam­lar­la son­ra­dan is­te­nen ra­kam­lar ara­sın­da fark ol­ma­sın­dan do­la­yı da­va­lar var.

DEVLET İÇİNDE DEVLET

Bursa Mimarlar Odası Başkanı Can Şimşek: Bu proje yanlış ve hukuksuz olmasına rağmen TOKİ özel bir kanuna göre çalışan bir devlet kurumu. Direkt Başbakanlığa bağlı. Yani TOKİ şehrin herhangi bir yerinde gözüne kestirip ben buraya inşaat yapacağım dediğinde kimse bir şey diyemiyor.

TOKİ ASANSÖRÜNDE CAN PAZARI

TOKİ’nin gittikçe eskiyen konutlarında bir skandal daha yaşandı. Bir apartmanın asansörünün halatı koptu, 6 kişi zemine çakıldı.
Olay, Aydın’ın Zeybek Mahallesi'nde bulunan konutlarda meydana geldi. İddiaya göre 6 kişinin bindiği asansör 3'üncü kata çıktığında bir anda halatı koptu ve zemine düştü. Hayriye Karaoğlan (79), Sinem Karaoğlan, Toprağan Karaoğlan, Remzi Şirinyıldız (81), Zübeyde Şirinyıldız ve 2 yaşındaki Erkan Şirinyıldız yaralandı. Site yönetiminin garip sesler çıkaran asansörlerin bakımı için yerel bir gazeteye ilan verdiği belirlendi.


CİHAN ACAR - BUGÜN GAZETESİ