Başlamadan önce bazı bilgilerden bahsetmekte fayda var. Öncelikle talimat makbuzu keserken, bulunduğunuz yerin Cumhuriyet Başsavcılığına değil, talimatı veren yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına makbuz kesimi yapılır. Örnek olarak Aksaray Barosuna kayıtlı iseniz ve talimat Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığından yapılıyor ise Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına makbuz kesilir. Uygulamada makbuzlar kargo vasıtası ile de gönderilebilmektedir.

Talimatı veren kurum İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı ise makbuz talimatı veren kurumun bulunduğu yerdeki mal müdürlüğüne kesilir. Mal Müdürlüklerinin vergi numaralarını baroların internet sitelerinde de yer almaktadır. Baroların CMK servislerini arayarak da öğrenebilirsiniz.

İkinci olarak da güncel CMK Tarifesindeki miktarın yarısı kadar Hizmet Tutarı girilir. Örnek olarak Soruşturma makbuzu kesecek iseniz 1447,00 TL /2 = 723,5 TL Hizmet Tutarı olarak girilir. KDV Oranları bildiğiniz üzere değişti. Artık Mağdur çocuk ya da SSÇ durumu olduğunda ve adli yardım makbuzlarında %10 KDV, diğer durumlarda %20 KDV oranı seçilerek makbuz kesilir. Güncel oranlar bu şekildedir.

Açıklama kısmına Talimat Dosya numarası ve talimat veren dosyanın numarasını görev yeri ve tarihini yazabilirsiniz. Bazı yer Cumhuriyet Başsavcılığı İdari ve Mali İşler birimleri soruşturma ya da evrak numarası olmadan kesilen makbuzlara ödeme yapmamaktadır. Kestiğiniz makbuzlarda soruşturma ya da evrak numarası olması hususuna dikkat ediniz. Bazı soruşturma dosyalarının numara alması uzun sürebilmektedir. Bu ücret elde etme konusunda problem olabiliyor. Burada soruşturma kalemi ile irtibatta olmak gerekiyor. Ayrıca evrak numarası ile de makbuz kesilebilmekte. Bu konu hakkında bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığı İdari ve Mali İşler birimleri ile iletişime geçip uygulamanın ne yönde olduğu hakkında bilgi almakta fayda görüyorum.

Makbuzu eğer yanlış keser ya da tevkifatlı kesmeniz gereken durumlarda tevkifatlı olarak kesmez iseniz yanlış kestiğiniz makbuzu iptal etmeniz için çok kısa bir zamanınız olduğunu unutmayınız. İptal edilen makbuzun KDV miktarını ödemezsiniz, çünkü iptal edilmiştir. Aşağıdaki resimdeki görmüş olduğunuz kırmızı buton sayesinde kısa bir süre içinde yanlış kesilen makbuzu iptal edebilirsiniz.

Genel olarak talimat dosyaları için makbuzun nasıl kesildiğinden kısa ve öz şekilde bahsetmeye çalıştım. Bütün meslektaşlara faydalı olması dileğiyle…

Av. Fatih Emre CANSU