Bakanlıktan, Meclis Dışişleri Komisyonu’na 24 Şubat’ta gönderilen yazıda, elektrik faturalarındaki bedellerin hangilerinin hangi kalem altında birleştirildiği açıklanırken şöyle denildi:

OLMAZSA OLMAZ BEDELLER

“Sayaç okuma ve kayıp-kaçak bedeli zaten dağıtım faaliyeti kapsamında ortaya çıkan bedellerdir. İletim bedeli de dağıtım şirketi tarafından TEİAŞ’a ödenen iletim sistem kullanım ve sistem işletim bedellerinin tüketiciye yansıtılması sonucu oluşan, dağıtım faaliyetinin olmazsa olmazı olan bir bedeldir. Enerji bedeli ve perakende satış hizmeti bedelleri de enerji bedeli başlığı altında birleştirilmiştir. Bu iki bedel de görevli tedarik şirketlerinin maliyetlerinin bir karşılığı olarak belirlenmekte ve yine bu şirketler tarafından tüketicilere uygulanmaktadır.” 

ÇOK DAVA KAYBEDİLDİ

Yazıda kayıp kaçak bedeli, iletim, sayaç okuma gibi bedellerin ayrı ayrı faturada gözükmesinin şeffaflığın artmasına değil hukuki sorunları arttırdığı tespit edildiği belirtilerek “Piyasa oyuncuları ciddi tutarlarda davaları kaybetmiştir. Devam eden ve yeni davalar tedarik şirketlerinin mali sürdürülebilirliği olumsuz yönde etkileyecektir. Kayıp-kaçak bedeli gibi bedellerin faturalarda ayrıca yer aldığı hallerde mahkemelerin kanunda bu bedellerin de zikredilmesi gibi kurumun tarife düzenleme yetkisini göz ardı eden kararlar verebildiği gözlemlenmiştir” denildi.


Turan YILMAZ/Hürriyet