Alınan bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin şikayetler üzerine dolandırıcılık şebekesine yönelik önceki gün gerçekleştirdiği operasyonda, elebaşı öğretmen S.Y'nin de aralarında yer aldığı 12 kişiyi yakalamasının ardından polise yüzlerce şikayet telefonu geldi.

Şikayetlerin çoğunluğunun, söz konusu şebekenin, otomobil ya da tarladaki ürünleri yüzde 10-15 oranında peşinat ödeyip aldığı, geri kalan kısmı ise ödemediği yönünde olduğu bildirildi.

Otomobillerinin şebeke üyeleri tarafından alındığını, dolandırıldıklarını bildiren iki kadın, şebeke üyelerinin kendilerini sözle taciz ettiğini de öne sürerek şikayetçi oldu.

Dolandırılan kişilerin, şebeke üyelerinin cep telefonlarına, "geçim kaynaklarını ellerinden aldıklarını, çocuklarını okula gönderecek para bulamadıklarını" ifade eden mesajlar gönderdikleri tespit edildi.

Şebeke üyelerinin ise kendilerine telefonla ulaşan mağdurlara "malınız o kadar etmezdi ne parası istiyorsun" diye karşılık verdikleri öğrenildi.

Değerinin yüzde 10-15'i oranında peşinatla aldıkları otomobil ya da gıda malzemelerini, piyasa değerinin biraz altında satarak nakite çevirdikleri bildirilen zanlıların, elde ettikleri paralarla lüks araçlar alarak, kendilerine zengin görünümü verdikleri, yine bu paralarla eğlence ve tatil yerlerine sıkça gittikleri iddia edildi.

Haklarında savcılığa yapılmış çok sayıda "dolandırıcılık" şikayeti bulunan şebeke üyeleri ise sorgularında dolandırıcılık yapmadıklarını savunarak, "Aldık sattık, ticaret yaptık, battık" dedikleri öğrenildi.

Zanlılar, "örgütlü ve nitelikli dolandırıcılık, güveni kötüye kullanmak, kamuyu zarara uğratmak, tehdit ve taciz" iddialarıyla haklarında düzenlenen evrakla İzmir Adliyesi'ne gönderildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şikayetler üzerine başlattığı takibin ardından operasyon düzenlemiş, şebekenin elebaşı olduğu iddia edilen S.Y'yi Diyarbakır'da, dolandırıcılık olaylarında ön
planda rol oynadığı ileri sürülen ziraat mühendisi R.Ö. ile İ.A'nın da aralarında bulunduğu 11 kişiyi ise İzmir'de gözaltına almıştı.

İzmir'in yanı sıra Muğla, Manisa, Denizli, Burdur, Isparta, Aydın, Çanakkale, Bursa ve Balıkesir'de faaliyet gösteren zanlıların, internet siteleri üzerinden otomobil satanlarla irtibat kurarak bir miktar peşinatla satışı üzerlerine aldıkları ve kalan parayı ödemedikleri, üreticilerle uzun vadeli iş anlaşması yapacaklarını söyleyip bir miktar peşinatla karpuz, kiraz, biber, pamuk, tütün gibi ürünlerini kamyonlarına yükleterek kayıplara karıştıkları iddia edilmişti.

Şebeke elebaşısı olduğu öne sürülen S.Y'nin öğretmen olduğu, karıştığı olaylar nedeniyle geçen yıl görevinden atıldığı, açtığı davanın bir süre önce sonuçlanması üzerine öğretmenliğe döndüğü, Ardahan'daki bir ilköğretim okuluna tayin edildiği belirlenmişti.





Cnn Türk