Ege Üniversitesinden:

EGE ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1– (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2– (1) Bu Yönetmelik; Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3– (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4– (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ege Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Ege Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) 0-18 yaş grubu çocukların bilim, sanat, kültür ve spor gibi farklı alanlarda bilgi edinmesini ve bu alanlara katılımcı olmalarını sağlamak.

b) Çocukların yaratıcı, eleştirel ve analitik düşünme becerilerini desteklemek, problem çözme ve iletişim yeteneklerini geliştirmek.

c) Çocukların akademik ve bilimsel ortamlarla tanışarak bilime ve öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmelerine katkıda bulunmak.

ç) Ebeveynlerin ve çocuk eğitimiyle ilgilenen bireylerin (eğitimciler, bakıcılar ve benzeri) çocuk gelişimi, eğitimi ve psikolojisi alanlarında bilinçlenmelerini sağlamak.

d) Üniversite ile toplum arasındaki etkileşimi artırarak, çocukların ve ailelerin akademik bilgiye erişimini kolaylaştırmak.

e) Dezavantajlı gruplara, risk altındaki çocuklara ve özel gereksinimi olan çocuklara ve ailelere yönelik kapsayıcı programlar geliştirmek.

f) Ebeveynlerin çocuklarının eğitimine daha etkin şekilde katılmasını sağlamak amacıyla aile eğitim programları düzenlemek.

g) Çocuklar ve ailelere yönelik bilimsel araştırmalar yaparak bu araştırmaların sonuçlarını topluma faydalı olacak şekilde paylaşmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) 0-18 yaş grubu çocuklara yönelik bilim, sanat, kültür ve spor alanlarında interaktif etkinlikler, atölyeler ve yaz okulları düzenlemek.

b) Çocuklarla birlikte ebeveynlere ve çocuk eğitimiyle ilgilenen bireylere yönelik seminerler, eğitim programları ve atölyeler organize etmek.

c) Çocuk gelişimi, eğitimi ve psikolojisi konularında ebeveynlere rehberlik sağlamak için bilgilendirme toplantıları düzenlemek.

ç) Çocukların farklı yaş gruplarına uygun şekilde tasarlanmış bilimsel, sanatsal ve sportif projeler yürütmek (Tübitak 4004, 4005 ve benzeri).

d) Risk altındaki çocuklar, özel gereksinimi olan bireyler ve dezavantajlı gruplar için özel etkinlikler ve destek programları hazırlamak.

e) Çocukların bireysel yeteneklerini keşfetmelerine olanak tanıyan özel projeler, yarışmalar ve yaratıcı etkinlikler organize etmek.

f) Çocuklarla çalışan profesyonellere yönelik (öğretmenler, danışmanlar, bakıcılar ve benzeri) eğitim programları düzenlemek.

g) Çocukların gelişimini destekleyen bilimsel araştırmalar yürütmek ve bu araştırmalardan elde edilen verilerle eğitim modelleri geliştirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir. Müdürün altı aydan daha fazla süreyle görevi başında bulunamaması halinde yerine aynı usulle yeni Müdür görevlendirilir.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin Yönetim Kurulu üyeleri arasından en fazla iki kişi Müdürün önerisi ile Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir. Müdürün görevi başında bulunmadığı zamanlarda müdür yardımcılarından biri Müdüre vekâlet eder. Müdürün görevi sona erdiğinde müdür yardımcılarının da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi amaçları doğrultusunda yönetmek ve temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu ve Danışma Kurulunu toplantıya çağırmak, gündemi hazırlamak ve bu kurulların başkanı olarak toplantıları yönetmek.

c) Merkezin yıllık faaliyet raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcıları ile Rektör tarafından Üniversite öğretim elemanları arasından görevlendirilen yedi üye olmak üzere toplam en fazla 10 üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilirler. Süresi bitmeden ayrılan üyelerin yerine, aynı usulle yenileri görevlendirilir. Yönetim Kurulu; Müdürün daveti üzerine, en az ayda bir defa üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda faaliyet alanlarına ilişkin plan hazırlamak ve ilgili konularda kararlar almak.

b) Rektörlüğe sunulacak faaliyet raporunu görüşmek.

c) Merkeze gelen iş ve proje tekliflerini değerlendirip önerilerde bulunmak.

ç) Gerek duyulduğunda Merkez faaliyetleriyle ilgili çalışma grupları ve komisyonlar oluşturmak.

d) Danışma Kurulu tarafından sunulan önerileri değerlendirmek ve uygulanması için kararlar almak.

e) Merkezin bütçesini hazırlamak ve Rektörün onayına sunmak.

f) Müdürün belirleyeceği diğer konuları görüşerek karar almak.

Danışma Kurulu

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu, Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan ve istişari nitelikte görüş bildiren bir kuruldur.

(2) Merkezin amaç ve çalışmalarına ilgisi olan ve uzmanlıklarından yararlanılabilecek, Üniversiteden ve diğer üniversitelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektör temsilcilerinden Yönetim Kurulunca seçilen ve Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen en fazla on beş üyeden oluşur.

(3) Her yıl en az bir defa, Müdür tarafından belirlenen bir tarihte, Müdürün başkanlığında toplanır. Danışma Kurulunun toplantılarında çoğunluk aranmaz.

Danışma Kurulunun görevleri

MADDE 13- (1) Danışma Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyet alanlarında Yönetim Kuruluna danışmanlık yapmak.

b) Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek ilgili konularda gerekli tavsiyelerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 14- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Ekipman ve demirbaş

MADDE 15- (1) Merkez tarafından desteklenen araştırma ve uygulamalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17- (1) 13/2/2012 tarihli ve 28203 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.